Εξοπλιστικά προγράμματα τον Σεπτέμβριο

Εξοπλιστικά προγράμματα τον Σεπτέμβριο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει τις εκκρεμότητες που αφορούν τη διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων προτού αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου θέλει ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ετσι, μέσα στον Σεπτέμβριο, το ΥΕΘΑ θα προωθήσει διαγωνισμούς που αφορούν τις συμβάσεις παρακολούθησης και υποστήριξης (Follow & Support) σχετικά με τα ελικόπτερα Super Puma, αλλά και τα μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-27. Ειδικά για τα 4 αεροσκάφη C-27, που αγοράστηκαν χωρίς ανταλλακτικά και ήταν καθηλωμένα στο έδαφος, η σύμβαση FOS έρχεται σε συνέχεια της οριστικής διευθέτησης του διαφοράς με την κατασκευάστρια εταιρεία, την ιταλική Alenia. Για τους διαγωνισμούς αυτούς είναι πιθανόν ο κ. Αβραμόπουλος να ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, όπως έκανε και με τα υποπρογράμματα που πέρασε στο τέλος Ιουλίου, μεταξύ άλλων για τα αεροσκάφη αεροναυτικής συνεργασίας PP3 και τις φρεγάτες MEKO.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ, η πολιτική ηγεσία έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι μέσα στον Σεπτέμβριο οι αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΑ θα έχουν έτοιμο τον φάκελο με τις απαιτήσεις της Π.Α. για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16. Οι απαιτήσεις αυτές, που αφορούν κυρίως την επαύξηση των δυνατοτήτων του λογισμικού των αεροσκαφών αλλά και δομικές βελτιώσεις, έπρεπε να είχαν υποβληθεί πριν από μήνες, καθυστέρησαν όμως αδικαιολόγητα. Το ΥΕΘΑ θέλει τις απαιτήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε να τις προωθήσει άμεσα στους Αμερικανούς, στο πλαίσιο της συμφωνίας (FSM Foreign Military Support) που έχει η Ελλάδα με το αμερικανικό Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, πηγές του ΥΕΘΑ αναμένουν εντός του Σεπτεμβρίου να πέσουν στη θάλασσα για δοκιμές το «Πιπίνος», το πρώτο από τα τρία υποβρύχια τύπου P-214 που βρίσκονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και το «Ωκεανός», το ανακαινισμένο υποβρύχιο τύπου P-209. Το Ναυτικό, που, όπως στον Σκαραμαγκά, έχει αναλάβει και στην Ελευσίνα την επίβλεψη της κατασκευής των πυραυλάκατων Super Vita, εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η πρώτη από τις τρεις τορπιλακάτους «Ρίτσος».

Ο υπουργός Αμυνας επισκέπτεται την Ουάσιγκτον κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου του κ. Τσακ Χέιγκελ. Θα συναντηθεί μαζί του την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή