Πιο επικίνδυνη η εργασία όσων παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια

Πιο επικίνδυνη η εργασία όσων παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων, εναντίον εργαζομένων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορες χώρες του κόσμου, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Το 2013 είχαμε ρεκόρ επιθέσεων, με θύματα 454 εργαζομένους. Πάνω από το ένα τρίτο (155) σκοτώθηκαν, 168 τραυματίστηκαν και 131 απήχθησαν. Ο αριθμός των θυμάτων είναι τριπλάσιος από το 2008, όταν είχαν δεχθεί επιθέσεις 143 υπάλληλοι. Μάλιστα, στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων οι οποίοι προέρχονται από τη χώρα που βοηθούν. Μόνο ένα στα έξι θύματα είναι αλλοδαποί εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας (στοιχεία του 2013).

Την ανησυχητική αυτή κατάσταση περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, η οποία θεσπίστηκε στη μνήμη των θυμάτων (22 νεκροί) της επίθεσης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη το 2003. «Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επισφαλείς καταστάσεις και διατρέχουν κίνδυνο βίαιων επιθέσεων. Η εργασία όσων δραστηριοποιούνται στην ανθρωπιστική βοήθεια έχει γίνει πιο επικίνδυνη και, ως αποτέλεσμα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά κινδυνεύουν να λαμβάνουν λιγότερη ή και καθόλου βοήθεια», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πρώτο στον πίνακα των χωρών όπου σημειώθηκαν επιθέσεις έρχεται το Αφγανιστάν με 386 περιστατικά την περίοδο 2007-2013, ενώ ακολουθεί το Σουδάν με 273 και η Σομαλία με 157. Το Αφγανιστάν έχει αναδειχθεί σε «ναρκοπέδιο θανάτου» για τα μέλη των ΜΚΟ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Τον Ιούνιο φέτος, οκτώ ναρκοσυλλέκτες μη κυβερνητικών οργανώσεων σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την ώρα που εργάζονταν για την εξουδετέρωση ενός ναρκοπεδίου. Στη Σομαλία, τον Δεκέμβριο του 2013, τέσσερις γιατροί (τρεις Σύροι και ένας Σομαλός) σκοτώθηκαν από ενόπλους ενώ ταξίδευαν προς μια κλινική. Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν δύο σωματοφύλακες και τραυματίστηκαν ένας Σύρος και ένας Σομαλός γιατρός.

Η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων, η οποία βρίσκεται στο Ιράκ όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει σημαντική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε τα άτομα που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για να βοηθήσουν τα θύματα πολέμων και καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για να τονίσουμε τις ανθρωπιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Το 2013 βοήθησε 124 εκατομμύρια άτομα σε περισσότερες από 90 χώρες. Φέτος παρέχει βοήθεια, μεταξύ άλλων, στα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν, στους επιζώντες των φυσικών καταστροφών στην Ασία, σε όσους κινδυνεύουν από πείνα στην περιοχή του Σαχέλ και σε όσους έχουν παγιδευτεί σε «ξεχασμένες» κρίσεις (Κολομβία, Μιανμάρ/Βιρμανία). Το κόστος ανέρχεται στο 1% του προϋπολογισμού της Ενωσης και είναι 2 ευρώ ανά πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή