HΠΑ: Αυθεντικό το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου

HΠΑ: Αυθεντικό το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνήσιο θεωρούν, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, ο Λευκός Οίκος και το FBI το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλει.

Με αφορμή το γεγονός ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον επιστρέφει στο Λονδίνο εσπευσμένα απο τις διακοπές του, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο τζιχαντιστής που αποκεφαλίζει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλει στο Ιράκ είναι Βρετανός.

"Φαίνεται πως πρόκειται για έναν Βρετανό. Θα κάνουμε περαιτέρω έρευνες για να είμαστε σίγουροι", δήλωσε προς το BBC ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος εξέφρασε την "απόλυτη φρίκη" του για το βίντεο του αποκεφαλισμού.

"Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος  "θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εσωτερικών, το Φόρεϊν Όφις και τις υπηρεσίες για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και την απειλή που δημιουργείται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους".

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας, η εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου "είναι ένα επιπλέον παράδειγμα της θηριωδίας αυτής της οργάνωσης".

"Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό που συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή για τη δική μας εθνική ασφάλεια είναι η παρουσία (στις χώρες αυτές) ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που υπάρχει κίνδυνος, σε δεδομένη στιγμή, να επιδιώξουν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ικανότητες και τεχνικές που απέκτησαν κοντά σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο υπουργός κα πρόσθεσε πως υπάρχουν "ολοένα και περισσότεροι" Βρετανοί στο Ιράκ.

Υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πάντως ότι "παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν να σκεφτεί κανείς πως είναι αυθεντικό".

Καταδικάζει τον αποκεφαλισμό η Γαλλία

Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος, εφόσον ισχύει η είδηση, συνιστά μια «βαρβαρότητα» και μια «ειδεχθή δολοφονία», τόνισαν οι γαλλικές αρχές.

«Έχουμε να κάνουμε με μια βαρβαρότητα που χρησιμοποιεί τον τρόμο και την απειλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκαν επί μακρόν οι διεθνείς εξελίξεις. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κινητοποιηθούμε, αυτός είναι ο στόχος της Γαλλίας σε πανευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα», συνέχισε.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε επίσης τον αποτροπιασμό του για την «στυγερή δολοφονία». «Εάν αληθεύει, τότε αυτή η ειδεχθής δολοφονία καταδεικνύει το αληθινό πρόσωπο αυτού του χαλιφάτου της βαρβαρότητας. Απαιτείται η σθεναρότερη καταδίκη εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», συνέχισε ο Φαμπιούς τονίζοντας ότι οι δράστες τέτοιων «βάρβαρων πράξεων» δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητοι.

Συγκλονίζει το «Μήνυμα προς την Αμερική» 

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα, με μαύρα ρούχα, που φαίνεται να κόβει το λαιμό του Τζέιμς Φόλεϊ ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012. Μάλιστα πριν από τον θάνατό του ο άνδρας προτρέπει με μήνυμά του τους δικούς του ανθρώπους να ξεσηκωθούν ενάντια στους πραγματικούς του δολοφόνους, την αμερικανική κυβέρνηση. Απευθύνεται εξάλλου και στον αδερφό του Τζον, μέλος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, παροτρύνοντάς τον να αναλογιστεί τις πράξεις του που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο Ιράκ.

«Σκέψου Τζον ποιος πήρε την απόφαση να βομβαρδίσει το Ιράκ πρόσφατα και να σκοτώσει αυτούς τους ανθρώπους, όποιοι κι αν ήταν. Σκέψου Τζον ποιον πραγματικά σκότωσαν, σκέφτηκαν εμένα ή την οικογένειά σου όταν έλαβαν αυτή την απόφαση; Εκείνη τη μέρα πέθανα Τζον, όταν οι συνάδελφοι σου έριξαν εκείνη τη βόμβα υπέγραψαν τον θάνατό μου. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο και να μπορούσα να δω για ακόμα μια φορά την οικογένειά μου, αλλά αυτή η ευκαιρία έχει πλέον χαθεί. Σε γενικές γραμμές εύχομαι να μην ήμουν αμερικάνος», αναφέρει στο συγκινητικό μήνυμά του ο Τζέιμς Φόλει.

«Ουδέποτε νιώσαμε τόσο περήφανοι για τον γιο μας Τζιμ», απάντησε η μητέρα του Νταϊάν Φόλεϊ σε μήνυμα στο Facebook. «Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού. Ικετεύουμε τους απαγωγείς να μην σκοτώσουν τους άλλους όμηρους. Όπως ο Τζιμ, είναι και αυτοί αθώοι. Δεν έχουν καμία επιρροή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού στον κόσμο».

Νωρίτερα και πριν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είδαμε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη δολοφονία του αμερικανού πολίτη Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος. Αν είναι αυθεντικό, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη ωμή δολοφονία ενός αθώου Αμερικανικού δημοσιογράφου και τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του».

Στο βίντεο, οι τζιχαντιστές δείχνουν επίσης εικόνες από έναν άλλο αμερικανό δημοσιογράφο με το όνομα Στίβεν Σότλοφ. Απειλούν να εκτελέσουν και αυτόν, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν τερματίσει τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Οι δύο δημοσιογράφοι φορούν πορτοκαλί ένδυμα που θυμίζει αυτό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Ο Φόλεϊ, ο οποίος στα 40 του χρόνια ήταν έμπειρος δημοσιογράφος, είχε καλύψει κυρίως τη σύγκρουση στη Λιβύη πριν ταξιδέψει στη Συρία, όπου κάλυψε την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης.

«Εκ μέρους των Τζον και Νταϊάν Φόλεϊ, καθώς και του GlobalPost, εκφράζουμε τη μεγάλη μας συγκίνηση από τα μηνύματα συλλυπητηρίων και συμπαράστασης που μας έχουν κατακλύσει από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πιθανή εκτέλεση του Τζέιμς», γράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του GlobalPost Φίλιπ Μπαλμπόνι.

«Μας έχει συγκλονίσει το βίντεο αυτό-του οποίου η αυθεντικότητα δεν έχει διαπιστωθεί- καθώς και η ανάληψη ευθύνης της δολοφονίας του Τζέιμς Φόλεϊ», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Εμανουέλ Ογκ. «Ο Τζέιμς ήταν ένας θαρραλέος, ανεξάρτητος και αμερόληπτος δημοσιογράφος, ο οποίος απήχθη τον Νοέμβριο του 2012 ενώ κάλυπτε τη σύγκρουση στη Συρία. Τα ρεπορτάζ που έκανε για το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν προκαλέσει τον θαυμασμό του κοινού. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένειά του αυτές τις επώδυνες στιγμές».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Τζέιμς Φόλεϊ είχε απαχθεί στη βόρεια Συρία στις 22 Νοεμβρίου του 2012. Η οικογένειά του, η οποία είχε ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, δεν είχε από τότε κανένα νέο του.

Το βίντεο, διάρκειας μικρότερης των πέντε λεπτών και με τίτλο «Μήνυμα προς την Αμερική» γυρίστηκε σε ερημική περιοχή, χωρίς να καθίσταται δυνατό να αναγνωριστεί ποια είναι η περιοχή αυτή. Ο μασκοφόρος άνδρας που φαίνεται να προχωρεί στην εκτέλεση του δημοσιογράφου μιλά στα αγγλικά με βρετανική προφορά.

Θυμίζει τον θάνατο του Περλ

Ο αποκεφαλισμός αυτός θυμίζει τον αποκεφαλισμό ενός ακόμη αμερικανού δημοσιογράφου, του 38χρονου Ντάνιελ Περλ, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, που είχε εξαφανιστεί στις 23 Ιανουαρίου του 2002 στο Καράτσι του Πακιστάν. Βίντεο με εικόνες από τον αποκεφαλισμό του είχε σταλεί ένα μήνα αργότερα στο αμερικανικό προξενείο.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν ήδη εδραιωθεί στη Συρία, εξαπέλυσαν επιχείρηση στο Ιράκ στις 9 Ιουνίου και κατέλαβαν γρήγορα μεγάλο μέρος σουνιτικών εδαφών της χώρας αυτής.

Οι ΗΠΑ που δεσμεύτηκαν εκ νέου στρατιωτικά στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή τους τον Δεκέμβριο του 2011, πραγματοποίησαν από τις 8 Αυγούστου δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Τη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να ακολουθήσει «μακροπρόθεσμη στρατηγική» για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζοντας τη νέα ιρακινή κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει ο πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή