Τα μυστήρια των Παρισίων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει καταλάβει κανείς τι θα γίνει στο Παρίσι και γιατί κουβαλιέται εκεί κοτζάμ κυβερνητική επιτροπή τεσσάρων υπουργών, κάμποσων συμβούλων του πρωθυπουργού με την κουστωδία τους και με δαπάνες -φυσικά- των φορολογουμένων;

Στην αρχή, το ταξιδάκι παρουσιάστηκε ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία «απεγκλωβισμού από την τρόικα» και τερματισμού των περιοδικών ελέγχων της. Μάλιστα, διέρρευσε ένα εντελώς ποδοσφαιρικό σκεπτικό: «Το Παρίσι επελέγη ως ουδέτερο έδαφος. Δεν είναι ούτε οι Βρυξέλλες (έδρα της Κομισιόν), ούτε η Φραγκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) ούτε η Ουάσιγκτον (έδρα του ΔΝΤ)».

Κατόπιν, όταν η Επιτροπή διέψευσε ότι ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος έλεγχος της τρόικας στην Αθήνα και θα γίνει κανονικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, βρέθηκε η φόρμουλα της «προπαρασκευαστικής συνάντησης στο Παρίσι», κάτι δηλαδή σαν φιλικό των δύο ομάδων σε ουδέτερο έδαφος. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, αφού κατάλαβε ότι το παραμυθάκι περί «μεγάλης επιτυχίας απεγκλωβισμού» δεν μπορούσε να περάσει, το γύρισε και άρχισε να διαδίδει ότι η προπαρασκευαστική συνάντηση γίνεται στο Παρίσι, επειδή εδώ στην Ελλάδα τα κακά ΜΜΕ δραματοποιούν τις συναντήσεις. Ετσι, «κλείδωσε» η συνάντηση για τις 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, μια βδομάδα προτού γίνει ο πραγματικός έλεγχος της τρόικας, φυσικά, στην Αθήνα.

Η «δραματοποίηση» δεν απεφεύχθη, αλλά το ταξιδάκι θα γίνει. Και δεν είναι ότι ο κ. Σαμαράς θέλησε να λουφάρει τους υπουργούς του με μια τσάμπα εκδρομή στην Πόλη του Φωτός. Ενα επικοινωνιακό παιχνιδάκι πήγε να γίνει, αλλά ήταν τόσο κακοσχεδιασμένο, που έσκασε στα μούτρα της κυβέρνησης.

Οι υποψίες περί επικοινωνιακού σόου πιστοποιούνται και από το γεγονός ότι ο «όπου γάμος και χαρά» κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνει κι αυτός στο Παρίσι «ομάδα κρούσης για τη μάχη», σύμφωνα με πηχυαίο τίτλο εφημερίδας, τίτλος που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η δραματοποίηση άρχισε προτού καν ξεκινήσει το ταξίδι. Αλλά το σημαντικότερο στοιχείο που δείχνει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της «προπαρασκευαστικής συνάντησης» είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν στέλνει στις… κρίσιμες αυτές διαπραγματεύσεις τον υπεύθυνο των Οικονομικών του κόμματός κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Αντ’ αυτού, ειδοποίησε τον νυν και αεί Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος προφανώς ως πρώην υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας και παλαιός συνδικαλιστής ξέρει την οικονομία απέξω κι ανακατωτά και θα συμβάλει τα μάλα «σε μια προσπάθεια που έχει εθνικό χαρακτήρα είναι ουσιαστική και δεν έχει κενά», σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη («Τα Νέα» 19.8.2014).

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μας δουλεύει. Η επιχείρηση «Παρίσι» ξεκίνησε ως φαντασμαγορικό επικοινωνιακό σόου το οποίο στράβωσε. Ομως, όπως όλοι οι μεγάλοι μετρ του θεάματος, εντάσσουν τις κακοτυχίες στην πλοκή του έργου και πολλές φορές το κοινό δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Ετσι και η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με πολλά ΜΜΕ, δραματοποιεί τη συνάντηση των Παρισίων ως «κομβική για το μέλλον της χώρας».

Το μόνο που ελπίζουμε είναι ότι αυτά τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια γίνονται εκ του ασφαλούς. Οτι δηλαδή η κυβέρνηση ξέρει κάτι παραπάνω και η σωτηρία της χώρας είναι εξασφαλισμένη, οπότε δικαιολογημένα προσπαθεί να μαζέψει όλο το εκλογικό χαρτί. Εχουν όμως έτσι τα πράγματα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή