Στην οικοδομή και τις φοροαπαλλαγές «ποντάρει» τώρα ο Φρανσουά Ολάντ

Στην οικοδομή και τις φοροαπαλλαγές «ποντάρει» τώρα ο Φρανσουά Ολάντ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσανατολισμένος σε γενικόλογα μέτρα για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι θα επισπεύσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μέτρα για την αύξηση στην οικοδόμηση νέων κατοικιών και σε φοροαπαλλαγές για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Ο κ. Ολάντ, ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας –κατά το Ρόιτερς–, έχει βρεθεί στο μέσον εκατέρωθεν πυρών τόσο από το εσωτερικό του κόμματός του των Σοσιαλιστών όσο και από την αντιπολίτευση με αφορμή την οικονομική του πολιτική.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Ολάντ υποχρεώθηκε εξαιτίας της πορείας της οικονομίας να αποστεί των στόχων της για ανάπτυξη και ελλείμματα. Ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στην Ευρώπη σημαίνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί τον στόχο του 2014. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι ούτε το 2015 θα μπορέσει η Γαλλία να συμβαδίσει με το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που προοιωνίζεται εντάσεις με τις Βρυξέλλες. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική των σκληρών διαπραγματεύσεων το 2015 τόσο με την κυβέρνησή του όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον προϋπολογισμό, δήλωσε στη Le Monde: «Είμαι αποφασισμένος να κινηθώ και στα δύο μέτωπα, να προωθήσω ταχύτερα και να επεκτείνω τις μεταρρυθμίσεις και να συνδράμω τα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων». Στόχος του είναι να επισπεύσει την οικονομική ανάπτυξη όσο πιο γρήγορα γίνεται. Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα αφορούν τη φορολογία, καθώς και θέματα ρυθμιστικού πλαισίου και χρηματοδότησης των κατασκευών.

Η αγορά στέγης έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τo Παρίσι. Η ανέγερση νέων κατοικιών στη χώρα έχει αποδυναμωθεί δραστικά, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Αυτό συνιστά τροχοπέδη για την οικονομία. Από τη δική τους πλευρά οι κατασκευαστικές εταιρείες επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή εν μέρει στις νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ισχύουν από φέτος για τον καθορισμό των ενοικίων σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις στα προνοιακά επιδόματα για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα αντικαταστήσει φοροαπαλλαγή για την ίδια ομάδα πολιτών, που ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο πρόσφατα. Σημειώνεται, τέλος, πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε περικοπές φόρων επί των αποδοχών των χαμηλά αμειβόμενων ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή