Η βελτίωση της αγοράς κατοικίας ενισχύει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Η βελτίωση της αγοράς κατοικίας ενισχύει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά νέα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ειδικότερα της αγοράς κατοικίας ανακοινώθηκαν χθες, ωστόσο σταδιακά τα βλέμματα επενδυτών και αναλυτών στρέφονται στο Τζάκσον Χολ όπου θα μιλήσει την Παρασκευή η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει πως η κ. Γέλεν θα αναφερθεί στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και ότι το μήνυμα που θα περάσει θα είναι ότι είναι ακόμη πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Η έναρξη νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 15,7% τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, υποδηλώνοντας ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας που είχε ανακοπεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούνιο, ωστόσο παραμένει κάτω από τον στόχο για πληθωρισμό 2%, γεγονός που δίνει σημαντικό περιθώριο κινήσεων στη Fed ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει την εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, στο εφετινό συνέδριο του Τζάκσον Χολ, το πρώτο όπου η κ. Γέλεν θα εμφανιστεί ως πρόεδρος της Fed, δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, όπως είχε τα προηγούμενα χρόνια (2010 και 2012) οπότε και ο τότε πρόεδρος της Fed κ. Μπεν Μπερνάνκι είχε προαναγγείλει νέους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης. Την Παρασκευή η κ. Γέλεν θα μιλήσει στους συγκεντρωμένους ομολόγους της για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, θέμα που είναι από τα αγαπημένα της. Πολλοί αναλυτές συνδέουν ευθέως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2006 με τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με την πλειονότητα των οικονομολόγων που απάντησαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ θα έρθει στα μέσα του 2015. Με το ποσοστό της ανεργίας (6,2% τον Ιούλιο) να πλησιάζει τον στόχο της Fed για σχεδόν πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό να ενισχύεται σταδιακά, η κ. Γέλεν προειδοποιεί συστηματικά τους τελευταίους μήνες ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, τέτοια που να μην επιτρέπουν την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ενα τέτοιο πρόβλημα είναι το μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν τους προσφέρονται θέσεις πλήρους απασχόλησης. Περίπου 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα σε αυτή τη δυσάρεστη θέση.

Το ευρύ μέτρο της ανεργίας που περιλαμβάνει όσους εργάζονται με μερική απασχόληση ενώ θέλουν πλήρη και όσους έχουν αποθαρρυνθεί από τη (μάταιη) αναζήτηση εργασίας ανέρχεται στο 12,2% του εργατικού δυναμικού, όταν η ανεργία είναι σχεδόν η μισή. Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Μάρτιο, η κ. Γέλεν απαρίθμησε τους δείκτες με στοιχεία από την αγορά εργασίας που θεωρεί σημαντικούς: απολύσεις, αύξηση μισθών, ανεργία, υποαπασχόληση, προσλήψεις, παραιτήσεις, μακροχρόνια ανεργία και ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας. «Θα ένιωθα κατάπληξη αν το μήνυμα της κ. Γέλεν δεν είναι ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα», λέει στο Bloomberg η κ. Αννέτα Μαρκόβσκα, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα το Reuters, επικαλούμενο συζητήσεις με δεκάδες νυν και πρώην αξιωματούχους της Fed, ανέφερε πως η κ. Γέλεν έχει αποφασίσει πως είναι προτιμότερο να περιμένει λίγο περισσότερο προτού αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και να διακινδυνεύσει το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να υπερβεί το 2%, παρά να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκια δανεισμού και να διακινδυνεύσει μια νέα ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή