6 έξυπνα τρικ για να αποφύγετε την… μετα-καλοκαιρινή μελαγχολία

6 έξυπνα τρικ για να αποφύγετε την… μετα-καλοκαιρινή μελαγχολία

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως το καλοκαίρι συνοδεύεται από συναισθήματα ανεμελιάς, ευτυχίας και ξεγνοιασιάς, κάτω από τον ζεστό ήλιο, με την άμμο και τη θάλασσα να γαργαλούν τα πέλματά μας, το αεράκι να ανεμίζει τα ξέπλεκα μαλλιά κ.ο.κ.

Σίγουρα ακούγεται ειδυλλιακό, όμως τι συμβαίνει, όταν αντί για ευφορία νιώθουμε ένα σφίξιμο στην καρδιά και ένα κόμπο στο λαιμό που δε λέει να φύγει;

Το «Summertime Sadness» που τραγουδάει και η αγαπημένη Lana Del Rey,  κοινώς, η καλοκαιρινή μελαγχολία, είναι πιο σύνηθες απ΄ όσο μπορεί να νομίζεις και όχι και τόσο παράδοξο. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλών ειδών  «εποχιακές μελαγχολίες», πολλές από τις οποίες έχουν να κάνουν με την αλλαγή του καιρού (ειδικότερα το πέρας του καλοκαιριού και την έλευση του φθινοπώρου), αλλά και διακοπές και γιορτές (χαρακτηριστικότερη όλων η γνωστή «χριστουγεννιάτικη μελαγχολία»).

Το καλοκαίρι πολλά είναι εκείνα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία μας: είτε γιατί τελικά δεν προλάβαμε να χάσουμε τα κιλάκια που θέλαμε και αγχωνόμαστε για το αν θα δείχνουμε κομψές με το μαγιό μας, είτε γιατί ενώ όλο το χειμώνα κάναμε σχέδια για διακοπές με τον αγαπημένο μας και ο ξαφνικός χωρισμός μας έκοψε τα φτερά, είτε γιατί οι οικονομικές στενότητες δεν μας επιτρέπουν τις «ονειρικές διακοπές» που φανταζόμασταν για μας και τους αγαπημένους μας (κι ας ξέρουμε πόσο τις αξίζουμε και τις έχουμε ανάγκη), είτε γιατί νιώθουμε ανασφαλείς με τον κοινωνικό μας κύκλο και τα κοινωνικά στάνταρ που καθορίζουν αυτές τις «ονειρικές διακοπές» και τόσα ακόμη.

Η δε σκέψη πως θα έπρεπε να περνάμε καλά, μάλλον δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα να νιώσουμε καλύτερα.

Δεδομένου πως διανύουμε ήδη το δεύτερο 20ήμερο του Αυγούστου, είναι λογικό να σας πιάσουν… οι μαύρες σας. Όμως, πριν αρχίσετε να «συννεφιάζετε» σκεπτόμενη την έλευση ενός ακόμη χειμώνα, διαβάστε 6 τρικ που θα σας φτιάξουν τη διάθεση και θα σας κάνουν δείτε το φθινόπωρο με άλλο μάτι:

Θυμηθείτε το «Ινδιάνικο καλοκαίρι»: Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται στη δύση του, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το ίδιο ισχύει και για τον καλό καιρό και τις ζεστές ηλιόλουστες μέρες. Το λεγόμενο «Ινδιάνικο καλοκαίρι»,  μια περίοδος ασυνήθιστων ζεστών ημερών που κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος του Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, αλλά και οι Αλκυονίδες μέρες του χειμώνα είναι υπέροχες ευκαιρίες για να οργανώσετε αποδράσεις στη φύση. Και μην ξεχνάτε πως οι ζέστες δεν εξαφανίζονται «μαγικά» μετά το πέρας του Αυγούστου (ειδικά στη χώρα μας), αλλά κρατούν σχεδόν μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη ή και περισσότερο .

«Κλείστε» από τώρα ένα μίνι ταξίδι: Διαλέξτε τις ημερομηνίες που σας βολεύουν και «κλείστε» ένα μίνι trip, ώστε να έχετε κάτι να περιμένετε με χαρά μέσα στο φθινόπωρο. Αν έχετε τη δυνατότητα, ταξιδέψτε σε κάποια πρωτεύουσα του εξωτερικού ή σε κάποιο από τα αγαπημένα μέρη της Ελλάδας (όπως τα Ζαγοροχώρια, την Κορινθία, την Αρκαδία, τον Ελικώνα ή τον μαγευτικό Φενεό) που το φθινόπωρο ντύνεται στα… χρυσαφιά και αφήστε την φύση να σας εντυπωσιάσει.

Μυρωδιά καλοκαιριού σε ένα βαζάκι: Διαλέξτε αγαπημένες καλοκαιρινές γεύσεις και μυρωδιές από φρούτα και βότανα, όπως σταφύλια, καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα, ανανά, καρύδα, θυμάρι, μέντα και ό, τι άλλο θυμίζει καλοκαίρι… στον ουρανίσκο σας και κάντε τα γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδες. Μπορείτε επίσης να τα αποξηράνετε ή να τα καταψύξετε σε μικρά κομμάτια ώστε να μπορείτε να τα απολαμβάνετε ακόμη και το χειμώνα, στο πρωινό, τα smoothies αλλά και τα ποτά με την παρέα.

Η λίστα της αγάπης: Κάντε μια λίστα με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του φθινοπώρου και του χειμώνα που αγαπάτε και βάλτε την σε κάποιο εμφανές σημείο, όπως το ψυγείο ή την ατζέντα σας ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτήν κάθε φορά που νιώθετε μελαγχολική, ώστε να θυμάστε πως οι όμορφες στιγμές δεν τελειώνουν μαζί με το καλοκαίρι.

Ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας: Οι νέες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες τάσεις της μόδας, τα ζεστά και άνετα ρούχα, τα χειμωνιάτικα αντικείμενα και αξεσουάρ θα σας φτιάξουν τη διάθεση, ενώ θα φέρουν αέρα ανανέωσης στην χειμερινή ντουλάπα σας.

Χαμογελάστε και ξεπεράστε το: Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου, μόνο το τέλος του καλοκαιριού κι όσο μακρινό κι αν φαίνεται τώρα το επόμενο, σίγουρα δεν θα καταλάβετε για πότε μπήκε η άνοιξη. Εξ άλλου δεν κάνουν οι εποχές τα όμορφα συναισθήματα, αλλά οι όμορφες εμπειρίες κι αυτές είναι… παντός καιρού!

ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή