Υστατη ευκαιρία στους «αιωνίους» φοιτητές

Υστατη ευκαιρία στους «αιωνίους» φοιτητές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η «χρυσή τομή» βρέθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους ΤΕΙ σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα των «λιμναζόντων» φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας διεμήνυε τις τελευταίες εβδομάδες την αυτόματη διαγραφή των περίπου 180.000 «αιώνιων» φοιτητών (120.000 στα πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ) στις 31 Αυγούστου 2014. Αίτημα, ωστόσο, των πρυτάνεων που συμμετείχαν στη χθεσινή διαβούλευση με τον υπουργό ήταν να μην πραγματοποιηθεί οριζόντια διαγραφή, αλλά να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν εσχάτως αποδείξει ότι προσπαθούν να αποπερατώσουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, πρόκειται για ένα 10% των «αιώνιων» φοιτητών που έχουν επαναδραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ακαδημαϊκοί επισήμαναν ότι, αν λόγω της οικονομικής κρίσης, τροποποιούνται οι προϋποθέσεις για τις μεταγραφές φοιτητών, με γνώμονα τη διευκόλυνση όσων θέλουν να μορφωθούν, η ίδια κοινωνική ευαισθησία ταιριάζει και σε μερίδα των «αιώνιων» φοιτητών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, εντέλει, να εξαιρεθούν της διαγραφής όσοι φοιτητές έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη (2012-2013 και 2013-2014). Ουσιαστικά, η τροποποίηση της απόφασης αγγίζει 8.000-10.000 φοιτητές ΑΕΙ. Επισημαίνεται ότι το ΤΕΙ Αθηνών έχει προβεί ήδη από το 2007 σε διαγραφή 17.000 φοιτητών, επειδή δεν είχαν εγγραφεί.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε, επομένως, ότι θα υπάρξει η εν λόγω εξαίρεση στις διαγραφές, έπειτα από συνεννόηση του υπουργείου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι «αιώνιοι» φοιτητές θα διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31 Αυγούστου, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των Ιδρυμάτων. Καθώς δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, οι οποίοι, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα ρυθμίζουν τα εν λόγω ζητήματα, θα κατατεθεί στη Βουλή στις 26 Αυγούστου τροπολογία, όπου θα ορίζεται ότι αυτοί που έχουν εκφράσει έμπρακτο ενδιαφέρον για τις σπουδές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις, αλλά «χρωστούν» διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, όπως και πρακτική άσκηση.

Εκτιμάται, πάντως, ότι οι φύσει και θέσει «λιμνάζοντες» αποτελούν την πλειονότητα. Συγκεκριμένα, το 90% με 92% των «αιώνιων» φοιτητών στα ΑΕΙ και άνω του 60% στα ΤΕΙ θα διαγραφούν οριστικά στην εκπνοή του καλοκαιριού. Οριστικοί αριθμοί των δύο υποκατηγοριών των φοιτητών θα δοθούν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο υπουργείο και εν συνεχεία θα δημοσιοποιηθούν στις 22 Αυγούστου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή