Προσπάθεια κατευνασμού από Μαξίμου

Προσπάθεια κατευνασμού από Μαξίμου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καθησυχάσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν να περιληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής επιχείρησε χθες η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού κ. Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος μνημόνευσε εγγράφως την προ καιρού δημόσια δέσμευσή του ότι «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός των γενοκτονιών που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης ως αδίκημα, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». Εκ της εξελίξεως, πάντως, επιβεβαιώνεται ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο επί ενάμιση και πλέον χρόνο παραμένει σε εκκρεμότητα, αποτελεί ένα δυσεπίλυτο ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να συνεκτιμήσει και τα συνολικά γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι με τη ρητή παρέμβαση του κ. Αθανασίου θα αποκλιμακωθεί η ένταση που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι -πλην του κ. Μάξ. Χαρακόπουλου που χθες κλιμάκωσε την κριτική του ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου από το θερινό τμήμα και τη συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια- οι υπογράφοντες την επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά απέφυγαν να σηκώσουν τους τόνους, είναι σαφές ότι τηρούν στάση αναμονής ενόψει της τελικής διατύπωσης της νομοθετικής διόρθωσης.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αρκετοί βουλευτές (υπογράφοντες ή μη την επιστολή) σπεύδουν να σημειώσουν ότι στο νομοσχέδιο πρέπει ρητά να προβλέπεται ποινή για όλους όσοι δεν καταδικάζουν τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από την ελληνική Βουλή ή από τα διεθνή δικαστήρια. Αυτό άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν, είχε συμφωνηθεί πριν από περίπου δεκαπέντε μήνες στη θυελλώδη συνάντηση που είχε ο κ. Χ. Αθανασίου με περισσότερους από πενήντα «γαλάζιους» βουλευτές παρουσία του τότε γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκου, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει πρόβλημα. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, διερωτώνται γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον έχει εκδηλώσει πολλάκις την πρόθεση να προχωρήσει σε διορθωτική διάταξη, δεν την έχει ήδη ενσωματώσει.

«Αν δεν υπάρχει εξομοίωση της γενοκτονίας των χριστιανών της ανατολής με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, για εμένα υπάρχει ζήτημα συνείδησης και δεν μπορώ να το ψηφίσω», δήλωσε χθες (Βήμα FM) ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξ. Χαρακόπουλος.

Βολές, πάντως, από συναδέλφους του δέχεται και ο «υποκινητής» της επιστολής βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σ. Αναστασιάδης, καθώς, στη σπουδή του να εκδηλωθεί η σχετική πρωτοβουλία, δεν ενημέρωσε το σύνολο των βουλευτών, αρκετοί από τους οποίους δηλώνουν ότι θα είχαν βάλει και τη δική τους υπογραφή. Η δυσφορία είναι μεγαλύτερη σε βουλευτές που τον Μάιο του 2013 είχαν πρωταγωνιστήσει στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που αντιλαμβάνονται τις εν λόγω διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου για τις γενοκτονίες ως μία πολιτική γέφυρα για το κάλεσμα που εκτιμάται ότι θα απευθύνει ο Αντ. Σαμαράς το προσεχές διάστημα για την επανένωση των ευρύτερων δυνάμεων της Δεξιάς. Στην προοπτική αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Αδ. Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ) λέγοντας ότι οι δυνάμεις της παράταξης πρέπει να ενωθούν στη μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή