Ανυπόστατες οι φήμες για τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών από την ΕΚΤ

Ανυπόστατες οι φήμες για τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών από την ΕΚΤ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τη φημολογία για νέες κεφαλαιακές ανάγκες, υπογραμμίζοντας σε σχετικές ανακοινώσεις ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση από την ΕΚΤ και «κατά συνέπεια τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα».

Οπως έγραψε χθες η «Κ» οι έντονες διακυμάνσεις των τραπεζικών μετοχών και η φημολογία για τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test που διενεργεί η ΕΚΤ προκάλεσαν την αντίδραση των χρηματιστηριακών αρχών. Ετσι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ζητώντας να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες. Στις απαντήσεις τους -Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank- τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση από την ΕΚΤ και τονίζουν ότι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι τεχνικές παράμετροι της άσκησης και είναι αδύνατο όχι να υπολογίσει αλλά ούτε καν εκτιμήσει κατά προσέγγιση το τελικό αποτέλεσμα. Οπως σημειώνουν, οι τράπεζες θα έχουν μια «καλή γεύση» για τις παραδοχές της άσκησης περί το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να μπορούν αξιόπιστα να εκτιμήσουν το αν θα χρειαστούν ή όχι πρόσθετα κεφάλαια. Τονίζουν ότι τα τελικά αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν στις τράπεζες λίγα μόνο 24ωρα πριν από τη δημοσίευσή τους το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς στην απάντησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημειώνει ότι: «δεν έχει λάβει γνώση πληροφοριών ή αποτελεσμάτων σε σχέση με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Συνεπώς, διαψεύδει ότι έχει λάβει οποιαδήποτε πληροφόρηση ή γνωστοποίηση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σχετικά με την ύπαρξη κεφαλαιακών αναγκών. Ως εκ τούτου και οποιαδήποτε σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα». Η Εθνική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι: «Τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης αυτής προβλέπεται να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2014. Η ΕΤΕ θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε τυχόν σημαντική εξέλιξη επί του θέματος αυτού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο». Η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι: «κατ’ ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας Τραπεζών, ουδέν εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων που υπόκεινται στην ανωτέρω διαδικασία γνωρίζει, ή θα γνωρίζει, τα αποτελέσματα αυτής έως περίπου τον χρόνο δημοσιεύσεως αυτών που, κατά την αυτή ανακοίνωση, τοποθετείται στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου 2014». Τέλος η Eurobank στην απάντησή της υπογραμμίζει ότι η άσκηση «βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να υπάρχουν επί του παρόντος αποτελέσματα».

Εν τω μεταξύ χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή παρουσίασε τα τελικά υποδείγματα για τα stress test τα οποία περιλαμβάνουν το είδος των στοιχείων που θα δοθούν για την κάθε μία ξεχωριστά. Τα στοιχεία που θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οι τράπεζες αφορούν: τη σύνθεση των κεφαλαίων τους, το σταθμισμένο με βάση τον κίνδυνο ενεργητικό, κέρδη ή ζημίες, έκθεση σε κρατικούς τίτλους χρέους, τιτλοποιήσεις και πιστωτικούς κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή