Οκτώ δημόσια έργα στην τελική ευθεία

Οκτώ δημόσια έργα στην τελική ευθεία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του έτους, οκτώ μικρά και μεσαία δημόσια έργα πρόκειται να παραδοθούν, δημιουργώντας νέες συνθήκες σε τοπικό αλλά και υπερτοπικό επίπεδο. Ανάμεσα στα έργα αυτά ξεχωρίζει η ολοκλήρωση της νέας εθνικής οδού στον Μαλιακό Κόλπο, έργο που «σέρνεται» επί μία δεκαετία και θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα οκτώ έργα που βρίσκονται στην τελική τους φάση και θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους είναι:

• Το εναπομείναν κομμάτι της εθνικής οδού στο «πέταλο» του Μαλιακού. Πρόκειται για τα τμήματα Νέας Κοίτης Σπερχειού-κόμβου Ροδίτσας (παράκαμψη Λαμίας), μήκους 4,1 χλμ., και Στυλίδας-Ραχών, μήκους 19,2 χλμ.

• Ο οδικός άξονας Φλώρινας-Νίκης, μήκους 14,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για έργο αρμοδιότητας της Εγνατίας Οδού Α.Ε., το οποίο ολοκληρώνει τη σύνδεση του κόμβου Κοζάνης στην Εγνατία με τον μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Το έργο είχε προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

• Η δεύτερη φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας. Περιλαμβάνει δύο νέα τερματικά κτίρια (το ένα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων) και νέες υποδομές, που θα αυξήσουν τις εμπορικές δυνατότητες του λιμένα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 66,2 εκατ. ευρώ.

• Η γέφυρα της Τσακώνας, μήκους 390 μέτρων, με την οποία ολοκληρώνεται το τμήμα Παραδεισίων-Τσακώνας του άξονα Τρίπολης-Καλαμάτας.

• Το τμήμα Γορίτσα-Αγριά (3 χλμ.), με το οποίο παρακάμπτεται ο Βόλος στη διαδρομή προς τα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου.

• Το τμήμα Αγίου Νικολάου-Καλού Χωριού, του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πρόκειται για τμήμα 10 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, με το οποίο παρακάμπτεται (και συνεπώς ανακουφίζεται) η παραλιακή τουριστική περιοχή.

• Το νέο κτίριο του αεροδρομίου Σητείας, 9.000 τ.μ. και προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.

• Ο κόμβος Βελεστίνου, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

«Τα δημόσια έργα ήταν η πρώτη δραστηριότητα που κατέρρευσε λόγω της οικονομικής κρίσης και η πρώτη, μαζί με τον τουρισμό, που οδηγεί στην ανάκαμψη της χώρας», λέει στην «Κ» ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η ολοκλήρωση μικρών και μεσαίων έργων, παράλληλα με την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και τη δημοπράτηση νέων μεγάλων έργων το αμέσως επόμενο διάστημα, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και εξασφαλίζει υποδομές ανάπτυξης για τη χώρα».

«Παραδίδουμε τους επόμενους μήνες ολοκληρωμένα σημαντικά έργα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για έργα “βαλτωμένα” εδώ και πολλά χρόνια, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και καθιστούν τη χώρα κόμβο συνδυασμένων μεταφορών», σχολιάζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος. «Οι πόροι από την Ε.Ε. και τα χρήματα του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή