Νέες ταινίες: Μυστήριο α λα Ντέιβιντ Λιντς, αλλά και σεξοκωμωδία

Νέες ταινίες: Μυστήριο α λα Ντέιβιντ Λιντς, αλλά και σεξοκωμωδία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου «Ο άνθρωπος αντίγραφο» (***) ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Ντενίς Βιλνέβ («Prisoners»). Λιτό και αινιγματικό φιλμ, ανορθόδοξο και παράδοξο, καθώς το πραγματικό μπλέκεται με το φανταστικό. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ, με τη στιβαρή του ερμηνεία σε διπλό ρόλο, του προσδίδει έρμα. Ο αυθεντικός τίτλος, «Enemy», δηλώνει την πρόθεση του Βιλνέβ να συνθέσει μια αλληγορία γύρω από τη μάχη ενός ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό. Η έννοια της ταυτότητας αλλά και το ερώτημα «ποιος στ’ αλήθεια ελέγχει τη σκέψη μας και τη ζωή μας;» βρίσκονται στον ομφαλό αυτής της παράξενης ταινίας, που εκπλήσσει με το «παράλογο», σουρεαλιστικό της τέλος.

Ο Ανταμ, καθηγητής Ιστορίας σε πανεπιστήμιο, είναι κλονισμένος από τα προβλήματα που βαρύνουν τη σχέση του με τη φίλη του. Ενα βράδυ, παρακολουθώντας μια ταινία που του συνέστησε ένας συνάδελφός του, ανακαλύπτει έναν σωσία του ανάμεσα στους κομπάρσους. Η αρχική έκπληξή του γίνεται εμμονή. Εντοπίζει τον σωσία του και εισβάλλει στη ζωή του. Το ίδιο θα κάνει και ο «άλλος του εαυτός».

Ο «Ανθρωπος αντίγραφο», που απευθύνεται κυρίως σε σινεφίλ γούστα, είναι θρίλερ μυστηρίου που μας θυμίζει πολλά: τον πρόσφατο «Σωσία» (από το αφήγημα του Ντοστογιέφσκι), τα «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Κιούμπρικ (γύρω από την πίστη, την απιστία και τη φαντασίωση), αλλά και το χάος των ταινιών του Ντέιβιντ Λιντς (αλλόκοτο και εφιαλτικό).

Επίσης

Στον αντίποδα του μυστηρίου, η σεξοκωμωδία «Sex Tape: μια τρελή βραδιά» (**) με την Κάμερον Ντίαζ και τον Τζέισον Σίγκελ. Ενα βράδυ, η Ανι και ο Τζέι, που μετρούν 10 χρόνια γάμου, παριστάνουν τους πορνοστάρ μήπως με τη φαντασίωση ξαναβρούν τη φόρμα τους στο σεξ. Το ιδιωτικό τους βίντεο, όμως, «πετάει» στο iCloud.

Στο γλυκόπικρο αλλά και αργόσυρτο «Chef» (**), ένας χωρισμένος και άνεργος μάγειρας ζει μια λυτρωτική περιπέτεια παρέα με τον γιο του και έναν φίλο του. Παίζει και σκηνοθετεί ο Τζον Φαβρό. Τέλος, υπάρχει και η επανέκδοση της «Λάουρας» (*****). Το ερωτικό φιλμ νουάρ του Οτο Πρέμινγκερ παραμένει χωρίς ρυτίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή