Στην Αθήνα τον Μάρτιο Γερμανοί επιχειρηματίες

Στην Αθήνα τον Μάρτιο Γερμανοί επιχειρηματίες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρηματική αποστολή για τον Μάρτιο του 2015 από Γερμανούς επιχειρηματίες συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας κ. Σ. Γκάμπριελ. Οπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, «συμφωνήθηκε ο κύριος Γκάμπριελ να έρθει στην Αθήνα τον Μάρτιο, επικεφαλής αντιπροσωπείας Γερμανών επιχειρηματιών, για να δούμε τι επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν για τους Γερμανούς επιχειρηματίες στην ελληνική οικονομία». Οι αποστολές αυτές επιχειρηματιών στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να διοργανώνονται, καθώς πάντα βοηθά η εκ του σύνεγγυς συζήτηση ξένων επενδυτών με τις ελληνικές αρχές και ανθρώπους της αγοράς. Ωστόσο, θα έπρεπε η Ελλάδα να διοργανώνει περισσότερες τέτοιες αποστολές και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι ανεπαίσθητα για το σύνολο της οικονομίας.

Mόλις εννέα ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2014 για τις εισηγμένες. Από τις εταιρείες του Ftse 25 ανακοινώνουν την ερχόμενη Τετάρτη 27 Αυγούστου ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil, ενώ ακολουθούν την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Folli Follie Group. Tην Παρασκευή 29 Αυγούστου θα ανακοινώσουν εξαμηνιαία αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς και η Aegean Airlines. Yπενθυμίζουμε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2014, το τελικό αποτέλεσμα έδειξε μικρή αύξηση του τζίρου κατά 1,8% (16,52 δισ. ευρώ). Τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν αισθητά κατά 17% στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ κατεγράφησαν συνολικές ζημίες 168 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Μικροτσίπ στα τσιγάρα

Θέμα μείζονος σημασίας για τις καπνοβιομηχανίες αποτελεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την τοποθέτηση μικροτσίπ στα πακέτα των τσιγάρων, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο. Οπως πληροφορείται η στήλη, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι έντονο τόσο από εγχώριες όσο και από διεθνείς επιχειρήσεις. Πάντως το λαθρεμπόριο τσιγάρων καλπάζει. Ηδη η εκτίμηση είναι ότι για το σύνολο του 2014 το λαθρεμπόριο θα ξεπεράσει το 23% επί των συνολικών πωλήσεων που ήταν η αντίστοιχη επίδοση το 2013. Το υπουργείο Οικονομικών την περσινή χρήση έχασε περί τα 730 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και χύμα καπνού, που παρουσιάζει αλματώδη αύξηση ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές.

Εκδοση εγκυκλίου 6 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου

Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αφορούσε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι η εγκύκλιος έρχεται σε εφαρμογή νόμου που έχει ψηφιστεί από το 2008 και ταυτόχρονα εξηγεί ότι η λήψη των παραπάνω μέτρων από την αρχή καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος» γίνεται μόνο εφόσον η αρχή το κρίνει απαραίτητο. Αυτό, βέβαια, που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι γιατί η ΓΓΔΕ εξέδωσε την εν λόγω εγκύκλιο 6 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Εμείς μπορεί να αποτύχαμε, εσείς γιατί δεν το προβλέψατε;

Το ερώτημα γιατί οι οικονομολόγοι στα χρόνια της κρίσης απέτυχαν οικτρά να προβλέψουν τις οικονομικές εξελίξεις, ακόμη και να περιγράψουν την οικονομική πραγματικότητα, απηύθυνε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ σε οικονομολόγους βραβευμένους με Νομπέλ που συμμετείχαν σε συνέδριο στη γερμανική πόλη Λίνταου. Παράλληλα, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα του ευρώ, όπως η έλλειψη πολιτικού συντονισμού σε οικονομικά θέματα, και στην απουσία κυρώσεων στην περίπτωση αθέτησης των συμφωνημένων. «Τώρα βλέπουμε το υψηλό τίμημα που πληρώνει η Ευρώπη», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αμερικανός οικονομολόγος κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς, κάνοντας λόγο για «παταγώδη αποτυχία» της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι προς το παρόν στάσιμη, ο πληθωρισμός στο 0,4% και η ανεργία στο 11,5%. Ο κ. Στίγκλιτς τουλάχιστον περιγράφει την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή