Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι κατά 26% φθηνότερες των ευρωπαϊκών

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι κατά 26% φθηνότερες των ευρωπαϊκών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω του stress test διατυπώνει η JP Morgan, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι μετοχές του κλάδου διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Κατά με τον αμερικανικό οίκο, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με discount 26% έναντι των ευρωπαϊκών. Σε σχέση με τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία – Πορτογαλία) οι εγχώριες τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 23%, ενώ σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής το discount ανέρχεται στο 40%. Σύμφωνα με την JP Morgan, η εικόνα των ελληνικών τραπεζών παραμένει θετική, ενώ υπογραμμίζει ότι το πρόσφατο stress test της BlackRock, σε συνδυασμό με την άντληση 8,4 δισ. ευρώ, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, εξασφαλίζουν ότι το ρίσκο να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από το υπό εξέλιξη stress test που διενεργεί η ΕΚΤ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) είναι περιορισμένο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας, το υψηλό discount με το οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες. Πρώτον, την ανησυχία για τον κίνδυνο να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες από το πανευρωπαϊκό stress test, δεύτερον, από το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, πιθανότητα δεν θα επιστρέψουν σε κερδοφορία πριν από το 2015, τρίτον, τη συνακόλουθη μη διανομή μερίσματος, και, τέταρτον, τη δυσπιστία της επενδυτικής κοινότητας, στην παρούσα συγκυρία, στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία του κλάδου. Η JP Morgan εκτιμά ότι σταδιακά το discount των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα εξαλειφθεί λόγω:

• Της αναμενόμενης, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, επιβεβαίωσης ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.

• Της επιστροφής στην κερδοφορία: Η Εθνική είναι ήδη κερδοφόρα και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και με τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες το 2015.

• Της επαναδιανομής μερισμάτων, η οποία αναμένεται από το 2017 για τις περισσότερες. Η διανομή μερίσματος θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων των μετοχών πάνω από την καθαρή αξία ενεργητικού των τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται ότι τα προ προβλέψεων κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το διάστημα 2014-2017 θα ανέλθουν σε 28,4 δισ. ευρώ. Η παραπάνω θετική θεώρηση μπορεί να μην επαληθευτεί στην περίπτωση που οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για την αναδιάρθρωση χρέους ή η ύφεση αποδειχθεί μακροβιότερη, με συνέπειες για την ποιότητα του ενεργητικού, ή προκύψουν αρνητικά αποτελέσματα από τα stress tests του Οκτωβρίου τα οποία θα απαιτήσουν περισσότερα κεφάλαια, ή υπάρξουν δυσκολίες στην υλοποίηση των συγχωνεύσεων ή αυξηθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στα μετοχολόγια των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό η JP Morgan καλύπτει εκ νέου τη μετοχή της Eurobank με σύσταση «ουδέτερη» και τιμή-στόχο τα 0,4 ευρώ, ενώ προτιμά τις μετοχές της Πειραιώς, Alpha και Εθνικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή