Πρωτογενές πλεόνασμα 2,27 δισ. στο 7μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,27 δισ. στο 7μηνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,27 δις ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, καταγράφοντας σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου η οποία ανήλθε στο 1,47 δις ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην είσπραξη περισσότερων των προβλεπόμενων εσόδων, αλλά και στη συγκράτηση των δαπανών σε επίπεδο μεγαλύτερο από τους στόχους. Πάντως, όπως όλα δείχνουν ο ΟΑΕΕ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στο επτάμηνο έχει ήδη εκταμιεύσει το 81,3% της ετήσιας πίστωσής του.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν κατά 713 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 451 εκατ. ευρώ ή 1,7% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, ενώ το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 24,4 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 342 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Συγκεκριμένα, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 είναι οι εξής:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%.

2. Οι  λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%,

3. Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28%,

4. Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ευρώ ή 15,8%.

Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του επικαιροποιημένου στόχου:

1. Ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3%,

2. Oι φόροι στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15%, λόγω της μη είσπραξης της προγραμματισμένης πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ,

3.  Οι έμμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%.

Την ίδια ώρα, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ  έναντι του στόχου. Γεγονός το οποίο βοηθάει στην παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Από την πλευρά των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 880 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου λειτουργώντας επιβοηθητικά στην διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και η συγκράτηση των δαπανών επετεύχθη αρά το ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες ύψους 483 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 36 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, 66 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων, και 64 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες του διαμορφώθηκαν σε 2,96 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχο, ενώ τα έσοδά του ανήλθαν σε 3,29 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή