49 χρόνια πρίν στην «Κ» 24.VΙΙΙ.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 24.VΙΙΙ.1965

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟ: Η Κυβέρνησις [Ηλία Τσιριμώκου] εξήγγειλε χθες τας αποφάσεις της διά τα μέτρα προς τήρησιν της τάξεως, μετά το αναρχικόν όργιον της παρελθούσης Παρασκευής [20 Αυγούστου 1965]. Ταυτοχρόνως ο κ. πρωθυπουργός διά δηλώσεών του εκφράζει την κατάπληξίν του διά την «θέσιν» την οποίαν έλαβεν ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου έναντι των εκτρόπων της παρελθούσης Παρασκευής και των υποκινητών και πρωταιτίων. Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου απέφυγε να ταχθή εναντίον των δραστών και εξωμοίωσε τους κομμουνιστάς ταραξίας προς τα όργανα της τάξεως, υπερασπίζων εμμέσως και κατά τρόπον διαφανώς συγκαλυπτόμενον την κομμουνιστικήν «αυτοάμυναν», δηλώσας: «Αποδοκιμάζω την απροκάλυπτον βίαν και των διαδηλωτών και των οργάνων της Αστυνομίας. Αναγνωρίζω την νόμιμον άμυναν αμφοτέρων. […]». Ο πρωθυπουργός κ. Ηλίας Τσιριμώκος καταγγέλλει τον αρχηγόν της Ε.Κ. ότι διά των ανωτέρω δηλώσεών του ενισχύει ηθικώς τας αναρχικάς εκδηλώσεις καθιστάμενος εκ των προτέρων ηθικός αυτουργός τυχόν εκτρόπων, τα οποία θα συνέβαινον κατά τας προσεχείς ημέρας.

«ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ»; Παραλλήλως, κυβερνητική ανακοίνωσις, αναφερομένη εις την περί ταραχών της Παρασκευής κομμουνιστικήν εκδοχήν, υιοθετηθείσαν πλήρως υπό των προσκειμένων εις τον κ. Παπανδρέου δημοσιογραφικών οργάνων, ότι τα έκτροπα προεκλήθησαν από «προβοκάτορας» της αστυνομίας και «εξτρεμιστάς της Δεξιάς και της Αριστεράς», χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς ως «ταπεινήν συκοφαντίαν».

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΝ ΓΕΣ: Ο πρωθυπουργός κ. Ηλίας Τσιριμώκος συνειργάσθη χθες την πρωίαν εις το Πολιτικόν Γραφείον μετά του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Στέλιου Αλλαμανή και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπασπύρου. Εις την σύσκεψιν μετέσχον ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος κ. Γεννηματάς, ο αρχηγός της Χωροφυλακής κ. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων κ. Καραμπέτσος.

ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ ΓΙΑ «ΠΕΡΣΕΣ» ΚΟΥΝ: «Ο φίλος μου ο Κουν είναι, φαίνεται, πεπεισμένος ότι ο Αισχύλος υπήρξεν Αραψ, αδιαφορών παντάπασιν διά την ελληνίδα φωνήν, και οι «Πέρσαι» τραγωδία γραμμένη για να εκτελείται από μαινομένους δερβίσηδες εις διαρκή και ουδέποτε χαλαρούμενον παροξυσμόν. […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή