Στα 80 δισ. δολάρια τα συνολικά πρόστιμα στην Bank of America

Στα 80 δισ. δολάρια τα συνολικά πρόστιμα στην Bank of America

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο ο «λογαριασμός» των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Bank of America για τις πρακτικές που εφάρμοζε πριν και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09. Προσεγγίζει πλέον τα 80 δισ. δολάρια δολάρια, αφού μια από τις ισχυρότερες αμερικανικές τράπεζες κατέληξε χθες σε μια ακόμη συμβιβαστική λύση 16,75 δισ. δολαρίων για την πώληση ομολόγων στεγαστικών δανείων που επρόκειτο να καταρρεύσουν, προκαλώντας μεγάλες απώλειες εις βάρος των πελατών της. Το συγκεκριμένο πρόστιμο αποτελεί νέο ρεκόρ επειδή υπερβαίνει τα 13 δισ. δολάρια που κατέβαλε η JPMorgan Chase τον Νοέμβριο του 2013.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα, σε συνολική βάση, έχουν επιβληθεί εις βάρος της Bank of America. Πλήρωσε 11,6 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2013 για την πώληση αμφιλεγόμενων δανείων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία στεγαστικής πίστης Fannie Mae. Φέτος τον Μάρτιο κατέβαλε 9,5 δισ. δολάρια στην κρατική αρχή εποπτείας στεγαστικής πίστης για την παραπλανητική πώληση δανείων στην Fannie Mae και την αντίστοιχη Freddie Mac, οι οποίες τα τιτλοποιούν με την εγγύηση του αμερικανικού κράτους. Τον Ιούνιο του 2011, η Bank of America αποζημίωσε ομάδα επενδυτών που έχασαν τα χρήματά τους.

Μέρος των προστίμων αφορούν, επίσης, παραπλανητικές και αμφιλεγόμενες πρακτικές της επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch αλλά και της τράπεζας στεγαστικής πίστης Countrywide Financial, τις οποίες εξαγόρασε η Bank of America όταν βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο Ερικ Χόλνερ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, διευκρίνισε πως «η Bank of America αναγνώρισε πως την περίοδο που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης τόσο η Merrill Lynch, όσο και η Countrywide Financial διέθεσαν ομόλογα από τοξικά στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και χαμηλής ποιότητας, παραπλανώντας το ανυποψίαστο επενδυτικό κοινό και την κυβέρνηση».

Ιστορικό ρεκόρ

Το χθεσινό πρόστιμο των 16,75 δισ. δολαρίων ξεπερνά κάθε άλλο που έχει ανακοινωθεί από τις αμερικανικές αρχές εις βάρος των τραπεζών για τις πρακτικές τους στο διάστημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τόνι Ουέστ, γενικός εισαγγελέας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα το πρωί επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά πως καμία οντότητα δεν είναι ούτε αρκετά ισχυρή, ούτε μεγάλη για να ξεφύγει από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στα σχεδόν 17 δισ. δολάρια, αυτή η συμβιβαστική λύση είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ ανάμεσα στο υπουργείο και μια εταιρική οντότητα». Από το συνολικό ποσό, η Bank of America θα πληρώσει 9,65 δισ. δολάρια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έξι πολιτείες των ΗΠΑ και οργανισμούς του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον 7 δισ. δολάρια θα καταβληθούν σε πελάτες της τράπεζας που δυσκολεύονται να καλύψουν τις δόσεις των δανείων τους ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Ανηλεές κυνηγητό

Το «κυνήγι» των τραπεζών φαίνεται πως δεν έχει εξαντληθεί παρά το γεγονός ότι τα πρόστιμα που έχουν πληρώσει όλες οι αμερικανικές τράπεζες για τη χρηματοπιστωτική κρίση ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι σε αυτά συγκαταλέγονται, επίσης, τα 7 δισ. δολάρια που συμφώνησε να πληρώσει η Citigroup τον περασμένο Ιούλιο. Πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψαν πως ο γενικός εισαγγελέας στο Λος Αντζελες, πρόκειται να ασκήσει αγωγή εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Countrywide Financial, Αντζελο Μοζίλο, και ακόμη 10 υψηλόβαθμων στελεχών της στεγαστικής τράπεζας. Το 2010, ο κ. Μοζίλο πλήρωσε πρόστιμο 67,5 εκατ. δολαρίων στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την κατηγορία ότι παραπλάνησε τους επενδυτές για την ποιότητα των στεγαστικών δανείων που τιτλοποιούσε η τράπεζα. Πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, οι αμερικανικές τράπεζες είχαν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια σε πελάτες που δεν είχαν την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για τα αποπληρώσουν.

Αυτά τα στεγαστικά δάνεια ενσωματώθηκαν σε ομόλογα δανείων, δημιουργώντας μια νέα, τοξική φούσκα στις αμερικανικές αγορές. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 ήταν η μεγαλύτερη που χτύπησε τις ΗΠΑ μετά το Κραχ του ’29.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή