Eurobank: «Κανένα περιθώριο χαλάρωσης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού»

Eurobank: «Κανένα περιθώριο χαλάρωσης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης τους επόμενους μήνες, προειδοποιεί η Εurobank αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι αναλυτές της τράπεζας, αν και υποστηρίζουν πως είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, εκτιμούν ταυτόχρονα πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό. Οπως αναφέρουν στο εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank, σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται:

1. Οι δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν επιστροφές μισθών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

2. Η σημαντική επίπτωση που έχουν στη φοροδοτική ικανότητα του πληθυσμού τα έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, η τράπεζα υπενθυμίζει πως υπάρχει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν τόσο στην πλευρά των εσόδων όσο και σε αυτήν των δαπανών του προϋπολογισμού, όπως:

• Η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα υπάγονταν στο υπουργείο Οικονομικών και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της.

• Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσω τις αποφυγής πισωγυρίσματος σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Οι οικονομολόγοι της Eurobank αναφέρουν πως η όποια αλλαγή στους συντελεστές φορολογίας ή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αναγκαίο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και να μην επιβαρύνει τόσο των προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ή και το ήδη γνωστό δημοσιονομικό κενό του 2015.

• Η συνέχιση της μεταρρύθμισης στον συνταξιοδοτικό τομέα ώστε να ενισχυθεί η μελλοντική βιωσιμότητά του.

• Η συνέχιση εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία μέσω της περαιτέρω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

• Η αποπληρωμή των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και η λήψη μέτρων ώστε να μη δημιουργηθούν νέες.

Πέραν αυτών, η Εurobank αναφέρει στο δελτίο της πως για να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 «θα επαναλάβουμε την άσκηση που πραγματοποιήσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες» και η οποία υποθέτει ότι «τόσο οι πρωτογενείς δαπάνες όσο και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν στο επίπεδο των αντίστοιχων στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2015-18».

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές της τράπεζας υπολογίζουν το πρωτογενές ισοζύγιο με βάση τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του επταμήνου του 2014. «Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές ισοζύγιο παραμένει θετικό (πρωτογενές πλεόνασμα) στα 0,6 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας και προσθέτουν πως «η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων στο εξάμηνο του 2014 είναι αρκετή για να καλύψει την αύξηση των πρωτογενών δαπανών αν οι τελευταίες ήταν στο επίπεδο που ορίζεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-18». Αυτό βέβαια, όπως αναφέρουν, δεν σηματοδοτεί πιθανή χαλάρωση, καθώς συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι διατήρησης της εγρήγορσης από πλευράς κυβέρνησης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή