«Βαρίδι η υπερφορολόγηση των ακινήτων»

«Βαρίδι η υπερφορολόγηση των ακινήτων»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Βαρίδι» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με ανάλυση της Αlpha Bank. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο σημαντικές φορολογικές στρεβλώσεις στο κομμάτι των ακινήτων, που, εάν δεν υφίσταντο, η οικονομία θα είχε ανακάμψει από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2013. Στις στρεβλώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

1. Η επιβολή από το 2014 του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στην ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ με την ταυτόχρονη επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

2. Η επιβολή της φορολογίας επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν σήμερα κατά πολύ τις πραγματικές αξίες αυτών των ακινήτων.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας και η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εμποδίζονται καταλυτικά στην τρέχουσα περίοδο από δύο πολύ σημαντικές και κρίσιμες φορολογικές στρεβλώσεις που συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην περαιτέρω πτώση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία ήδη λειτουργεί αυτή η αγορά», υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank και προσθέτουν πως «συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην περαιτέρω διάβρωση της ήδη πολύ χαμηλής φορολογικής συνείδησης και στη σημαντική μείωση (και όχι στην επιδιωκόμενη αύξηση) των φορολογικών εσόδων».

Μάλιστα, η τράπεζα ανεβάζει τους τόνους της κριτικής της, υποστηρίζοντας πως «έχουμε σήμερα αποκαταστήσει όλες τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και για την έξοδο από την κρίση και απειλούμε την προοπτική αυτής της ανάκαμψης με ένα φορολογικό μέτρο, τον συμπληρωματικό φόρο ή ΦΑΠ, που στην πραγματικότητα συμβάλλει στη μείωση των φορολογικών εσόδων αντί για την επιδιωκόμενη αύξησή τους».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, μόνο από τη νέα τεράστια πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα (που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φορολογικές στρεβλώσεις που προαναφέρθηκαν), εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν από τη μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση 1,26 ποσοστιαίες μονάδες στο πρώτο τρίμηνο 2014 και περί τις -0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο 2014. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται πως «αν δηλαδή είχε σταματήσει έγκαιρα η παράλογη πτώση της αγοράς ακινήτων, με την από καιρό αναμενόμενη εκλογίκευση της υπέρμετρα υψηλής έως το 2013 φορολογίας επί των ακινήτων, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ήταν γεγονός ήδη από το πρώτο τρίμηνο 2013 με εξαιρετικά ευνοϊκές επιπτώσεις στην αύξηση της απασχόλησης και επίσης στην αύξηση των φορολογικών εσόδων της χώρας».

Η κατάσταση που επικρατεί με τον ΕΝΦΙΑ έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση αγοράς και δικηγόρων. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλογών της χώρας κ. Β. Αλεξανδρής απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών «για την αντισυνταγματικότητα αλλά και τις συνέπειες από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ», ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος ζήτησε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την κατάρτιση νέου νόμου για τη φορολογία ακινήτων που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή