Δένδιας: Κυρίαρχος ο ρόλος της Γερμανίας στις αποζημιώσεις για το ρωσικό εμπάργκο

Δένδιας: Κυρίαρχος ο ρόλος της Γερμανίας στις αποζημιώσεις για το ρωσικό εμπάργκο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεδομένη τη βοήθεια της γερμανικής πλευράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών από το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα της Ε.Ε., θεωρεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο, δηλώνει ακόμη ότι «η υπερβολική φορολογία είναι τελικά αυτή που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα απ’ όσα επιλύει βραχυπρόθεσμα».

Στο ρεπορτάζ της DW αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η ανακοίνωση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην οποία επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αποδίδει τους πρώτους καρπούς – αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας» είναι χαρακτηριστική για το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες του Ελληνα υπουργού Ανάπτυξης στο Βερολίνο. «Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με την ελληνική πλευρά στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία κατά την τριήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα να συνομιλήσει με άτομα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στα θέματα που θα συζητηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα» επισημαίνεται από τον συντάκτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας δηλώνει στην DW ότι «η γερμανική πλευρά στο σύνολό της έχει αντίληψη της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας, του εξαιρετικά ευαίσθητου σταδίου στο οποίο βρίσκεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και γι’ αυτόν τον λόγο έδειξε να αναγνωρίζει τις επιπτώσεις του εμπορικού εμπάργκο της Μόσχας για τις ελληνικές εξαγωγές, για την ελληνική οικονομία. «Οπως εκτιμά ο κ. Δένδιας, το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τής επιτρέπει να διαδραματίσει “κυρίαρχο ρόλο” στην Ε.Ε. στο θέμα των αποζημιώσεων Ευρωπαίων πολιτών που πλήττονται από το εμπάργκο», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι με τον κ. Γκάμπριελ συζητήθηκε και το θέμα του εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με ενέργεια.

Βασικό θέμα των συναντήσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Βερολίνο ήταν και οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ αναφέρει τη συμφωνία για διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα τον Μάρτιο με επικεφαλής τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά επισημαίνει και ότι «μια ανάλογη επίσκεψη πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα του τότε υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με 80 επιχειρηματίες απέτυχε παταγωδώς». Ο κ. Δένδιας αντιτείνει, ωστόσο, ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα είναι διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν τότε και επιτρέπουν πράγματι μια κατάσταση αμφίπλευρου κέρδους. Οπως εκτιμά, «μέχρι την άνοιξη το τοπίο στην ελληνική οικονομία θα έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα και έτσι οι όροι του παιχνιδιού θα είναι τέτοιοι που θα επιτρέψουν στη γερμανική πλευρά, στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν με κερδοφορία και ασφάλεια, και από την άλλη, η ελληνική πλευρά να κερδίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, όπως επίσης και την απασχόληση που χρειάζεται για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή