Καθ’ οδόν βοήθεια στο Λουγκάνσκ

Καθ’ οδόν βοήθεια στο Λουγκάνσκ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ευθεία εισβολή» χαρακτήρισε χθες το Κίεβο την είσοδο των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία στους πληττόμενους από ανθρωπιστική κρίση ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι τα φορτηγά δεν συνοδεύονταν από ρωσικά στρατιωτικά οχήματα.

Αυτόπτες μάρτυρες στα σύνορα επιβεβαίωσαν ότι περίπου 70 από τα 260 λευκά φορτηγά που ήταν ακινητοποιημένα εδώ και πάνω από μία εβδομάδα στα σύνορα περιμένοντας άδεια διέλευσης εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος και κατευθύνονταν προς την πολιορκημένη πόλη Λουγκάνσκ.

«Πέρασαν στην Ουκρανία χωρίς άδεια ή συμμετοχή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ή των συνοριακών φρουρών», είπε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για ευθεία εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία», είπε σε χωριστή δήλωση ο επικεφαλής κρατικής ασφαλείας της Ουκρανίας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο. Ερωτηθείς αν η Ουκρανία πρόκειται να βομβαρδίσει από αέρος τα φορτηγά, ο Ναλιβαϊτσένκο είπε: «Αυτούς όχι». Αλλά οι ουκρανικές αρχές είπαν ότι η αυτοκινητοπομπή θα περάσει από περιοχή μαχών και άρα η ασφάλειά της δεν μπορεί να είναι εγγυημένη.

Νωρίτερα η Μόσχα είχε εκφράσει την ανυπομονησία της με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στα σύνορα. «Ολες οι δικαιολογίες προκειμένου να καθυστερήσει η αποστολή βοήθειας εξαντλήθηκαν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η ρωσική πλευρά αποφάσισε να δράσει. Προειδοποιούμε να μη γίνουν προσπάθειες παρενόχλησης αυτής της καθαρά ανθρωπιστικής αποστολής».

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο συμφώνησαν ότι η εφοδιοπομπή πρέπει να συνοδεύεται από εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού. Η οργάνωση, που είχε επιθεωρήσει προηγουμένως τα φορτηγά στα σύνορα, αρνήθηκε να τα συνοδεύσει «λόγω της ρευστής κατάστασης στο ζήτημα της ασφάλειας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους είχαν δηλώσει ότι οποιαδήποτε διάσχιση των ουκρανικών συνόρων από ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, έστω και υπό το πρόσχημα της προστασίας της αυτοκινητοπομπής, θα θεωρηθεί εισβολή. Χθες όμως «δεν υπήρχαν σημάδια ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων ή άλλες ενδείξεις ένοπλης συνοδείας από ρωσικές δυνάμεις», έγραψαν οι ανταποκριτές των New York Times στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

«Ζητούμε από τους διεθνείς εταίρους να ενωθούν σε μια αποφασιστική καταδίκη των παράνομων και επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η άφιξη των φορτηγών στο Λουγκάνσκ αναμενόταν να επιβάλει ντε φάκτο εκεχειρία, λόγω των επικοινωνιακών προβλημάτων που θα προέκυπταν για τον ουκρανικό στρατό αν έβαλλε ευθέως εναντίον φορτηγών που μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια. Η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια θα αναπτερώσει το ηθικό των πολιορκημένων, επιτρέποντας στους αντάρτες να ανασυνταχθούν και θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να ανακαταλάβει το Λουγκάνσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή