ΕΝΦΙΑ: Συναντήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με Γκ.Χαρδούβελη και Γ.Στουρνάρα

ΕΝΦΙΑ: Συναντήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με Γκ.Χαρδούβελη και Γ.Στουρνάρα

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ζητήματα των διορθώσεων λαθών, των αλλαγών που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος, των απαλλαγών και εκπτώσεων για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, καθώς και το θέμα των δόσεων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και των Γενικών Γραμματέων Γ. Κ. Σαββαΐδου και Τ. Αναστασάτου.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ και σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου και διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αυτών βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ έτους 2013, έτσι ώστε να υπάρξει το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για το φορολογούμενο. Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει, όπως τονίστηκε στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, χαμηλότερος φόρος. Υπολογίζεται ότι αθροιστικά η μείωση θα είναι της τάξης των 167 εκατ. ευρώ. Επίσης συζητήθηκαν μέτρα διευκόλυνσης των φορολογουμένων με στόχο να τους παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους και να λάβουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα τις απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής φόρου που δικαιούνται.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τέτοια μέτρα αφορούν για παράδειγμα τις απαλλαγές για τα ημιτελή κτίσματα ή τις απαλλαγές για τις περιπτώσεις οικογενειών με μέλη που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας. Τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με διοικητικές εγκυκλίους και δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.

Από την αντιπροσωπεία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ζητήθηκαν ακόμα ουσιαστικές διευκολύνσεις σε όσους δικαιούνται εκπτώσεων ή απαλλαγών, για τις οποίες είναι απαραίτητη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι προϋποθέσεις υποβολής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που ζητήθηκε να καταργηθούν πλήρως, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι αυτό θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του φόρου, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ζητήθηκε παράλληλα, να διερευνηθεί η δυνατότητα έκπτωσης στο φόρο για τα μη – ενοικιαζόμενα (κενά) και μη -ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι).

Κοινό συμπέρασμα, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι ότι έτσι κι αλλιώς η πρόβλεψη για τον ΕΝΦΙΑ συνολικά είναι να αποφέρει έσοδα όσα απέφερε συνολικά το ΕΕΤΑ και ο ΦΑΠ το 2013 αλλά από μεγαλύτερη φορολογική βάση, έτσι ώστε οι περισσότεροι να πληρώσουν λιγότερα.

Στην συνάντηση της αντιπροσωπείας των βουλευτών της ΝΔ με το οικονομικό επιτελείο, υπήρξαν ακόμα και άλλα ειδικότερα θέματα συζήτησης, που αφορούν κτίρια κατεδαφιστέα λόγω ζημιών από σεισμούς, ακίνητα σε περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από σεισμό, διευκόλυνση εκπτώσεων για διατηρητέα κτίρια και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεσμευμένων ακινήτων, όπως επίσης συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις για άλλα επιμέρους ζητήματα μεμονωμένων αδικιών του συστήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά του υπουργείου διευκρινίστηκαν όλα τα ζητήματα που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και θα λυθούν χωρίς να απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, όπως είναι ο επιμερισμός του φόρου δικαιωμάτων, γονικών παροχών κλπ.

Την αντιπροσωπεία της ΝΔ που συναντήθηκε με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αποτελούσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φεβρωνία Πατριανάκου και Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά στις διορθώσεις λαθών και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος, συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013) και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος για αυτές τις κατηγορίες που αθροιστικά θα φτάσει στα 167 εκατ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες. Επιπλέον, έγινε συζήτηση και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς επίσης και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.

Όσον αφορά στο ζήτημα των απαλλαγών και εκπτώσεων για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Πέρα από αυτό, συμπληρώνεται, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. 'Αρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Αναφορικά με τις δόσεις, ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, έναντι των 5 που ισχύει σήμερα (να γίνουν 6-7 δόσεις).

Στη συνάντηση που είχε εν συνεχεία η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του Ηλία Πλασκοβίτη (Νομισματική Επιτροπή) συζητήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα από την Τράπεζα Ελλάδος και θα ισχύσει από 1-01-2015.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και στις αποφάσεις της Διυπουργικής επιτροπής για τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά και για να γίνονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις από τις Τράπεζες. Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει επιπλέον ότι επισήμανε την σταθερή απόφασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Τέλος, όσον αφορά στο Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, την Τρίτη στις 11:30.

Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν οι βουλευτές και υπεύθυνοι Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ Ο, Φ. Σαχινίδης και Θ. Μωραΐτης, αντίστοιχα, οι οποίοι με δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις αναφέρθηκαν στις συζητήσεις, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Καρύδης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης κυβερνητικού έργου Χρ. Πρωτόπαπας και ο Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Β. Γερανιωτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή