Η σύγχρονη έκφραση της πανάρχαιας τέχνης του ψηφιδωτού, έκθεση στη Σητεία Κρήτης

Η σύγχρονη έκφραση της πανάρχαιας τέχνης του ψηφιδωτού, έκθεση στη Σητεία Κρήτης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηφοθέτες στην ελληνιστική εποχή ήταν δημιουργοί που κατεργάζονταν μια υψηλή τέχνη. Τα ψηφιδωτά δάπεδα της αρχαιότητας και των πρώτων χριστιανικών χρόνων εντυπωσιάζουν, όπως και τα μεταγενέστερα βυζαντινά, αλλά το ψηφιδωτό δεν είναι μία τέχνη του παρελθόντος. Με μεγάλη ανάπτυξη και διάδοση στις χώρες της Μεσογείου, όπως στην Ιταλία και στην Ελλάδα, το ψηφιδωτό έχει πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες να το υπηρετούν σχηματίζοντας ένα διεθνή γαλαξία νέων δημιουργών.

Στην Κρήτη, εγκαινιάζεται αύριο μία έκθεση με σύγχρονους Ελληνες δημιουργούς, που εμπνέονται από την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά έργα τους. Η έκθεση φιλοξενείται στη Σητεία, στον Τεχνοχώρο του δήμου (από 23/8 έως 3/9) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κορνάρεια 2014» και σε επιμέλεια της ζωγράφου Μάτως Ιωαννίδου, η οποία συμμετέχει, επίσης, με τα δικά της ψηφιδωτά.

Θα δείτε έργα από εξαίρετους δημιουργούς του είδους: Ολγα Γουλανδρή, Φραντσέσκα Δημάκου, Μάτω Ιωαννίδου, Μικέκης Μαρκίδης, Νίκος Παναγόπουλος, Δημήτρης Παναής, Βίκυ Σωτηρίου και Δημήτρης Φραγκούλης παρουσιάζουν δημιουργίες που δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες έκφρασης αυτής της τόσο δύσκολης και απαιτητικής τέχνης που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και πάλι άνθηση και δικαιώνει όσους επί χρόνια μοχθούν. Η έκθεση, μετά τη Σητεία, θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πύλη Βιτούρι, όπου θα παραμείνει ανοικτή από 20 έως 31 Οκτωβρίου.

Εχει ενδιαφέρον αυτό που λέει η Μάτω Ιωαννίδου ως «εισαγωγή» στους μη μυημένους σε αυτήν την τέχνη: «Το ψηφιδωτό έχει “σώμα”. Με πρώτη ύλη την πέτρα, το μάρμαρο, το γυαλί, ακόμη και στην πιο κλασική εκδοχή του, δημιουργεί επίπεδα με όγκο. Από τη φύση του είναι αδρό και σαγηνευτικό ταυτόχρονα: εξαϋλώνει την ύλη και δίνει υλική υπόσταση στο άυλο. Την εποχή της ψηφιακής εικόνας, το ψηφιδωτό μάς επαναφέρει σε απτά, ψηλαφίσιμα έργα, που ξεφεύγουν από την αρχική αφορμή».

Την περασμένη περίοδο, επίσης, η Ολγα Γουλανδρή, που συμμετέχει σε αυτήν την ομαδική έκθεση, είχε παρουσιάσει την ατομική της στην Gallery Genesis του Γιώργου Τζάνερη, στην οδό Χάρητος, με ψηφιδωτά έργα μόνο, μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Η εμπειρία από εκείνη την έκθεση ήταν μία πύλη εισόδου σε έναν γοητευτικό κόσμο. Το ψηφιδωτό έργο το αγγίζεις, το θωπεύεις και από κάθε οπτική γωνία είναι διαφορετικό.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή