Κινεζικό ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία

Κινεζικό ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διερεύνηση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε xθες ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτης Μίχαλος με τον πρόεδρο του κρατικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου της κινεζικής Περιφέρειας Φουτζιάν Ζάο Τζινγιέ (Zhao Jinjie).

Κατά τη συνάντηση, ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία και ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού. Αναφερόμενος δε στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας, τόνισε την υψηλή ζήτηση, από πλευράς κινεζικών ομίλων, για εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία στον ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι οι Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και συμφώνησε ότι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός. Οπως επισήμανε, οι Ελληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτή την περίοδο στην Κίνα.

Δεδομένης αυτής της συνεργασίας, ο κ. Μίχαλος πρότεινε δύο επιπλέον τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας, αφενός την αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους Ελληνες πλοιοκτήτες για εργασίες που υλοποιούνται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στα ελληνικά ναυπηγεία και αφετέρου την πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους Ελληνες προμηθευτές εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή