Πετρέλαιο και από ιδιώτες στο Μεξικό

Πετρέλαιο και από ιδιώτες στο Μεξικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος εποχής για το κρατικό μονοπώλιο του Μεξικού στην εθνική αγορά ενέργειας, το οποίο είχε θεσπιστεί το 1938 εκφράζοντας την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση στο πλαίσιο ευρείας μεταρρύθμισης του κλάδου. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο κρατικός κολοσσός της Pemex (Petroleos Mexicanos) παύει να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στις έρευνες για πετρέλαιο και την παραγωγή του, ανοίγοντας την εν λόγω αγορά στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος θα συνεχίσει να έχει στην κατοχή του την Pemex, αλλά αυτή θα λειτουργεί ως δημόσια παραγωγική εταιρεία, η οποία θα ανταγωνίζεται με τους διεθνείς ομίλους στη μεξικανική αγορά. Οι ιδιώτες, εκτός από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, θα μπορούν και να παράγουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια. Λόγου χάριν, η (κρατική) Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού θα είναι πλέον σε θέση να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, να εισάγει και να επανεξάγει φυσικό αέριο, κάτι το οποίο στο παρελθόν μονοπωλούσαν τα Petroleos Mexicanos.

Συν τοις άλλοις, οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν τη σύναψη συμβάσεων στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, οι οποίες βασίζουν τα κέρδη στην πραγματική παραγωγή και όχι τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, εκτός του ότι η κυβέρνηση είναι εξουσιοδοτημένη να επιλέγει τα κοιτάσματα, τα οποία θα δίνονται προς αξιοποίηση σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών, το υπουργείο Ενέργειας θα καθορίζει τους όρους των συμβάσεων και το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογικούς όρους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στόχος είναι η Pemex να γίνει μία παραγωγική δημόσια εταιρεία χωρίς όμως να ιδιωτικοποιείται. Το κράτος τής παρέχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το 83% των σημερινών παραγωγικών περιοχών της χώρας και το 21% των αποθεμάτων στο μέλλον. Οπως παρατηρούν αναλυτές, στο PanAmpost.com, η Pemex, για να επιτύχει στη σημερινή οικονομία των υδρογονανθράκων, πρέπει να λειτουργεί όπως οι ανταγωνιστές της, δηλαδή να απολύσει, εάν χρειαστεί, και να μειώσει κόστη. Από την άλλη πλευρά, με την κατάργηση του μονοπωλίου και στη βενζίνη στο Μεξικό οι καταναλωτές πρώτη φορά θα μπορούν να επιλέξουν φορέα παροχής βενζίνης, ενώ η συμμετοχή ιδιωτών στην ανίχνευση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα περιορίσει τον κρατικό έλεγχο στο πεδίο αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή