Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα, πολύτιμος εταίρος της Κίνας

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα, πολύτιμος εταίρος της Κίνας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα ανακάμπτει από την πιο σκληρή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες και βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη θέση από ποτέ, ώστε να γίνει ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα». Αυτό τονίζει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα και η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του πρακτορείου.

Οπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς, η χώρα μας θεωρείται πλέον «νήσος σταθερότητας» σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει ο πρωθυπουργός στο θέμα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι με όρους τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς η Ελλάδα έχει «βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της έναντι του υπόλοιπου κόσμου και τώρα απελευθερώνει την αναπτυξιακή της δυναμική».

Αρα ναι, είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη θέση -στην πραγματικότητα, στην καλύτερη θέση από ποτέ- ώστε να γίνουμε ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα στη δική μας περιοχή του κόσμου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα βελτιώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε όμως ο πρωθυπουργός και στην ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία. Στη συνέντευξή του επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την κινεζική συμμετοχή σε όλα τα έργα που μπορούν να συμβάλουν ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια «πύλη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη. Δεν διστάζει, μάλιστα, να μιλήσει στο πεδίο αυτό για μια προνομιακή σχέση που είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες: «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ακόμη ένας εταίρος για την Κίνα. Μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας ισχυρός κρίκος που θα συνδέει την Ε.Ε. με την Κίνα, καθώς και μια πύλη για τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ευρώπης. Αλλά τα πράγματα βελτιώνονται και ως Ευρωπαίος ηγέτης καταβάλλω τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να ξεπεραστούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και όλα τα εμπόδια ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη». Ειδική αναφορά κάνει, τέλος, ο κ. Σαμαράς, στον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε πρόσφατα η Αθήνα στο ζήτημα των κινεζικών φωτοβολταϊκών κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., όπου κατάφερε να αποτρέψει μια εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή