Αποστολή: Μαίνονται οι μάχες γύρω από τη Μοσούλη

Αποστολή: Μαίνονται οι μάχες γύρω από τη Μοσούλη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΧΟΚ, ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ. Απλωμένο σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε δύο βουνά, το Ντουχόκ είναι η πρωτεύουσα μιας εκ των τριών επαρχιών του ιρακινού Κουρδιστάν – οι άλλες δύο είναι εκείνες του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια. Η απόστασή του από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι 162 χιλιόμετρα, αλλά τούτες τις ανήσυχες ημέρες φαίνεται πολύ μεγαλύτερη στους οδηγούς, που κάθε λίγο προσπερνάνε απανθρακωμένα αυτοκίνητα, σιωπηλούς μάρτυρες των συγκρούσεων του τελευταίου μήνα. Σε πολλά σημεία του, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος περνάει πολύ κοντά από τη σουνιτική, αραβική επαρχία Νινευή, μεγάλο μέρος της -μεταξύ της οποίας και η μεγαλούπολη της Μοσούλης- ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της παγκοσμίως διαβόητης πλέον οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Αφήνουμε πίσω μας τα χωριά Χαμάντ, Χαλάκι και Μπαρνταράς, που πριν από τρεις εβδομάδες ερημώθηκαν, καθώς οι κάτοικοί τους έτρεχαν αλλόφρονες να απομακρυνθούν, καθώς το «ΝΤΑΕΣ», όπως λένε εδώ το «Ισλαμικό Κράτος», είχαν καταλάβει προσωρινά τις γειτονικές πόλεις Μαχμούρ και Γκουέρ. Ακόμη και στο Ντουχόκ, μια πόλη περίπου ενός εκατομμυρίου, ο μισός πληθυσμός έφυγε άρον άρον για τα βουνά ή το Ζάχο, το μεθοριακό πέρασμα για την Τουρκία. Πολλοί από αυτούς ξαναγύρισαν, αλλά ο φόβος αιωρείται πάντα στην ατμόσφαιρα, όπως μαρτυρούν τα αλλεπάλληλα σημεία ελέγχου των «Πεσμεργκά», των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων. Κάθε πέρασμα κι ένα μικρό τσίμπημα στην καρδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τζιχαντιστές κατέλαβαν σημεία ελέγχου, φόρεσαν στολές των Πεσμεργκά και βάλθηκαν να εκτελέσουν ή να συλλάβουν περαστικούς, κατά προτίμηση Δυτικούς, που προσφέρονται για λύτρα ή για φρικιαστικά βίντεο στο YouTube.

Δεκάδες χιλιόμετρα από το Ντουχόκ, προχωρώντας προς την επικίνδυνη ζώνη, απλώνεται από τις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου ένας τεράστιος καταυλισμός με λευκές τέντες και το σήμα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (UNCHR). Από εκεί και πέρα, απαγορεύεται αυστηρά η διέλευση, εκτός αν πρόκειται για οχήματα των Πεσμεργκά και της κουρδικής κυβέρνησης. Ο δρόμος μπαίνει μέσα στην επαρχία Νινευή, οδηγώντας είτε προς το Ταλ Αφάρ, είτε προς το φράγμα της Μοσούλης, δύο περιοχές που αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό το μέτωπο των εχθροπραξιών μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών.

Ασθενοφόρα στη σειρά

Φτάνουμε στη γέφυρα του ποταμού Χαμπούρ, σε ένα στρατηγικό σημείο που προστατεύεται από ένα μεγάλο στρατόπεδο Πεσμεργκά, στην περιοχή Σέχελα. Από μακριά ακούγονται κάθε τόσο κρότοι εκρήξεων, που μοιάζουν με ρουκέτες RPG ή με ελαφρύ πυροβολικό. Τα ασθενοφόρα περιμένουν στη σειρά, ενώ τζιπ μεταφέρουν στρατιώτες προς το μέτωπο. Αξιωματικοί φορτωμένοι με πολλά αστέρια και γεράκια -διακριτικά του βαθμού των Πεσμεργκά- δίνουν νευρικά εντολές. Πριν από τρεις ώρες, είχε εκδηλωθεί επίθεση τζιχαντιστών, από την κατεύθυνση του Ταλ Αφάρ, στους γειτονικούς λόφους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα στρατιώτες προτού καταφέρουν να τους αναχαιτίσουν.

«Πότε εμείς, πότε αυτοί»

«Κάνουν αντεπιθέσεις για να ελαφρύνουν την πίεση που δέχονται οι δικοί τους γύρω από το φράγμα της Μοσούλης», 10 με 15 χιλιόμετρα παραπάνω, μας λέει ο Ταχσίν Νερουάι, εκ των διοικητών των Πεσμεργκά στις επιχειρήσεις γύρω από το στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα. «Καταφέραμε, με τη βοήθεια των αμερικανικών βομβαρδισμών, να τους απωθήσουμε από το φράγμα, αλλά έχουμε φρενάρει στα γύρω χωριά, κατεβαίνοντας τους λόφους. Πότε τα παίρνουμε εμείς, πότε αυτοί». Τα αμερικανικά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που έρχονται από το Ιντσιρλίκ της γειτονικής Τουρκίας, έχουν αναστείλει τους βομβαρδισμούς, καθώς οι μάχες κατεβαίνουν προς κατοικημένες περιοχές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσετε προς το φράγμα, εκτός αν θέλετε να μας στείλουν πίσω μόνο τα κεφάλια σας», μας λέει ο υποδιοικητής του στρατοπέδου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή