«Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για άλλα λάθη»

«Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για άλλα λάθη»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο χρόνος τρέχει, περιθώρια για άλλα λάθη δεν υπάρχουν, οι διορθώσεις θα πρέπει να είναι γενναίες και σε μεγάλο εύρος, διότι η ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση υπήρξε σημαντική».

Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα κατά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής προς τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, παρόντος του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδη που είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οπως διαβεβαιώνουν αυτήκοες μάρτυρες η συζήτηση υπήρξε ζωηρή αλλά διεξήχθη σε κλίμα συνεννόησης, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αναφέρονται σε πλήθος συγκεκριμένων παραδειγμάτων από τις εκλογικές τους περιφέρειες που αφορούν στρεβλώσεις ή περιπτώσεις κατάφωρης αδικίας ακόμη και παραλογισμών, όπως κάποιοι είπαν, και τον υπουργό και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού να διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους για την αποφασιστικότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων, υπό την απαράβατη προϋπόθεση, ωστόσο, ότι «τα πάντα θα κριθούν από τον πλήρη υπολογισμό του δημοσιονομικού κόστους των απαλλαγών», όπως πολλάκις ειπώθηκε και από τους δύο.

Διαβεβαίωση

Το μείζον ζήτημα στο οποίο εστίασε η πλειοψηφία των παριστάμενων βουλευτών είναι η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των φόρων για τα εκτός αντικειμενικών αξιών ακίνητα, στους οποίους εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα. Οι βουλευτές ζήτησαν και σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα ζητήσει την έγκριση των πιστωτών προκειμένου να εφαρμοστεί η πλέον δίκαιη λύση, η οποία προβλέπει ότι όπου ο φετινός φόρος είναι μεγαλύτερος από τον περσινό, θα ισχύει εκείνος του 2013 και όπου είναι μικρότερος από τον περσινό θα ισχύει ο φετινός του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, οι βουλευτές ζήτησαν γενναίες εκπτώσεις στα ανοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το ποσοστό της μείωσης που συζητήθηκε ήταν μεταξύ 2530%. «Είναι αδιανόητο να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο ένα ακίνητο που αποδίδει με ένα που δεν αποδίδει τίποτα», είπαν πολλοί βουλευτές. «Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει».

Αρκετοί γαλάζιοι υπεραμύνθηκαν με ένταση της ανάγκης να διευρυνθούν τα άτομα με αναπηρία τα οποία θα έχουν έκπτωση και μάλιστα, να παρακαμφθεί η διαδικασία μέσω των ΚΕΠΑ, η οποία είναι χρονοβόρα και η πιστοποίηση της αναπηρίας να αποδεικνύεται με τα ίδια έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι.

Με έμφαση

Στο σημείο που πραγματικά όλοι ήθελαν να πάρουν τον λόγο για να αναφερθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες ήταν όταν η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών. «Δεν είναι δυνατόν στη Σπάρτη να ορίζεται η τιμή των δύο ευρώ και σε μακρινό χωριό να ανεβαίνει στα 20», έλεγε ο ένας. «Ακόμη χειρότερα είναι στην Αιτωλοακαρνανία», συμπλήρωνε ο επόμενος… Στη Βόρεια Ελλάδα, να δείτε έλεγε ο τρίτος και πάει λέγοντας. Οι βουλευτές ζήτησαν με έμφαση και ένταση να υπάρξει εξορθολογισμός στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Επίσης, προσυπέγραψαν το αίτημα των συναδέλφων τους από το ΠΑΣΟΚ να μην ισχύσει το κριτήριο της ασφαλιστικής ενημερότητας ως προϋπόθεση για τις εκπτώσεις, διότι διαφορετικά μεγάλος αριθμός φορολογούμενων δεν θα μπορέσει να τύχει των εκπτώσεων που θα αποφασιστούν και θα είναι «δώρον άδωρον» όπως είπαν πολλοί, μνημονεύοντας τι έγινε σε άλλη περίπτωση με τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή