Πιέσεις από τις αγορές

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων και από πιθανή όξυνση της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση δεν αποκλείει να υπάρξουν και πολιτικές επιπτώσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και από τον Νοέμβριο και μετά.

Μία από τις ανησυχίες που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ενδεχόμενη επέκταση της γεωπολιτικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει την τρόικα στη σκλήρυνση της στάσης της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, με στόχο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για το σύνολο της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Δηλαδή, η Ευρωζώνη να αποφασίσει να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, ώστε να μη διευρυνθούν τα προβλήματα που, ούτως ή άλλως, θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία λόγω της αναταραχής.

Ταυτόχρονα, αν η κρίση κλιμακωθεί, είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα ασκήσουν έντονες πιέσεις και ειδικά στην Ελλάδα που τώρα αρχίζει να κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα προόδου. Ετσι, δεν αποκλείουν στην κυβέρνηση ότι η Ευρωζώνη ενδεχομένως να αποφασίσει να επιβάλει αυστηρούς όρους στην Ελλάδα για να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σε οικονομικούς όρους δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ζώνη του ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη, πάντως, είναι σαφές ότι μπορεί να «χαλάσει» τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που προβλέπουν αποφυγή νέου δανείου και υιοθέτηση από πλευράς Ευρώπης σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή