Ο Χέμινγουεϊ απελευθέρωσε από τους ναζί μπαρ του Ritz

Ο Χέμινγουεϊ απελευθέρωσε από τους ναζί μπαρ του Ritz

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπαρ του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz απελευθέρωσε ακριβώς πριν από εβδομήντα χρόνια ο τιμημένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ, την ίδια στιγμή που οι συμπατριώτες του απελευθερώναν την Πόλη του Φωτός από τις δυνάμεις των ναζί.

Ο Χέμινγουεϊ, ως πολεμικός ανταποκριτής του αμερικανικού περιοδικού Collier’s, ακολουθούσε την 4η μεραρχία που έλαβε μέρος στην απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944. Για τους δύο επόμενους μήνες ο συγγραφέας βρισκόταν διαρκώς μαζί με τους πεζικάριους που λειτουργούσαν επικουρικά στη δεύτερη μεραρχία τεθωρακισμένων του Ελεύθερου Γαλλικού Στρατού και προήλαυναν προς το Παρίσι, όπου και εισήλθαν στις 25 Αυγούστου.

Η αλήθεια είναι ότι ο μεγάλος συγγραφέας αγαπούσε το ξενοδοχείο Ritz και ιδιαίτερα το μπαρ του. Αλλωστε εκεί είχε περάσει ατελείωτες ώρες προτού ξεσπάσει η καταιγίδα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οταν σκέφτομαι τη μετά θάνατον ζωή στον Παράδεισο, πάντα βλέπω μπροστά μου ότι όλα λαμβάνουν χώρα στο Ritz στο Παρίσι», έλεγε ο Χέμινγουεϊ. Μάλιστα, ένας από τους αντιστασιακούς μαχητές θυμάται ότι ο συγγραφέας πολύ συχνά εξέφραζε την επιθυμία να είναι ο πρώτος Αμερικανός που θα μπει στο Παρίσι και θα απελευθερώσει το Ritz.

Οπως φαίνεται, αυτή η επιθυμία του ήταν πραγματική. Μέσω των διασυνδέσεών του στο αμερικανικό στράτευμα και με τη βοήθεια του ίδιου του στρατηγού Τζορτζ Πάτον, ο Χέμινγουεϊ κατάφερε να κανονίσει μια συνάντηση με τον Γάλλο στρατηγό Φιλίπ Λεκλέρκ. Το αίτημά του ήταν να του δοθούν αρκετοί στρατιώτες προκειμένου να απελευθερώσει το μπαρ του Ritz. Προς μεγάλη έκπληξή του το αίτημά του δεν έγινε δεκτό με μεγάλη ψυχρότητα και έτσι αναγκάστηκε και ο ίδιος να αποχωρήσει από τη συνάντηση χωρίς να έχει πετύχει τον στόχο του. Ομως αυτό δεν σήμανε επ’ ουδενί ότι ήταν έτοιμος να το βάλει κάτω.

Αντιθέτως, επέμεινε και έτσι στις 25 Αυγούστου, ντυμένος με τη στρατιωτική στολή του ανταποκριτή, έφθασε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Πλας Βαντόμ με ένα τζιπ που έφερε πολυβόλο και με μια ομάδα μαχητές της Αντίστασης. Ορμησε στο εσωτερικό φωνάζοντας ότι είχε φτάσει για να απελευθερώσει το ξενοδοχείο και το μπαρ αυτοπροσώπως. Το ξενοδοχείο, αξίζει να σημειωθεί, είχε επιταχθεί από τις ναζιστικές δυνάμεις και κατέλυαν εκεί διάφορες προσωπικότητες του ναζιστικού καθεστώτος όπως ο Γιόζεφ Γκέμπελς και ο Χέρμαν Γκέρινγκ. Σύμφωνα με μάρτυρες, όταν ο διευθυντής του ξενοδοχείου Κλοντ Οζελό πλησίασε τον συγγραφέα, αυτός του είπε: «Πού είναι οι Γερμανοί; Ηρθα να απελευθερώσω το Ritz», και ο Οζελό απάντησε: «Κύριε, οι Γερμανοί έχουν φύγει εδώ και αρκετό καιρό και δεν μπορώ να σας επιτρέψω να μπείτε μέσα οπλισμένος». Τότε ο συγγραφέας βγήκε έξω και άφησε το όπλο του στο τζιπ και μετά μπήκε στο μπαρ όπου, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες μαρτυρίες, ήπιε 51 ντράι μαρτίνι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αδελφό του Λέστερ, ο Χέμινγουεϊ πήγε και ερεύνησε το κελάρι του ξενοδοχείου και έπιασε δύο αιχμαλώτους που κρύβονταν εκεί αλλά και εντόπισε μπουκάλια με εξαιρετικό μπράντι. Κατά τον έλεγχο των υπολοίπων ορόφων και της στέγης του ξενοδοχείου δεν εντοπίστηκε τίποτα αξιόλογο, εκτός από μεγάλη ποσότητα σεντονιών τα οποία μετέβαλαν σε στόχους. Ο Κόλιν Φιλντ, μπάρμαν του Ritz, θυμόταν τον συγγραφέα «με τη στολή του να δίνει διαταγές με τέτοιο ύφος, που πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για στρατηγό».

Ο Χέμινγουεϊ αργότερα έγραψε ότι δεν άντεχε στην ιδέα ότι οι Γερμανοί είχαν μολύνει το δωμάτιο στο οποίο είχε κοιμηθεί με τη μετέπειτα γυναίκα του Μαίρη Ουέλς, την οποία παντρεύτηκε το 1946.

Το Ritz, το οποίο έκλεισε το 2012 προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης, το 1994 έδωσε το όνομα του μεγάλου συγγραφέα σε ένα από τα μικρότερα μπαρ που διαθέτει. Να σημειωθεί ότι όταν ανακάλυψε το μπαρ του Ritz, μαζί με τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ο Χέμινγουεϊ ήταν απένταρος. Αργότερα, με το συγγραφικό του έργο έγινε γνωστός, με μυθιστορήματα όπως το «Αποχαιρετισμός στα όπλα», «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά» και πολλά άλλα.

Από τη Νορμανδία στα Ηλύσια Πεδία

6 Ιουνίου 1944: Απόβαση Αμερικανών, Βρετανών, Καναδών, Γάλλων στη Βόρεια Γαλλία, διαμέσου των παραλιών της Νορμανδίας. Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, επικεφαλής των Ελεύθερων Γάλλων, λέει ότι η «μάχη της Γαλλίας» ξεκίνησε.

14 Ιουνίου: O Ντε Γκωλ επιστρέφει στη Γαλλία και εκφωνεί τον πρώτο του λόγο στη μεσαιωνική πόλη Μπαγέ.

15 Αυγούστου: Oι συμμαχικές δυνάμεις προωθούνται προς τη Νότια Γαλλία και ωθούν τους ναζί προς τη Γερμανία.

19 Αυγούστου: Ξεκινάει η εξέγερση των αντιστασιακών δυνάμεων στο Παρίσι. Οι αστυνομικοί πολεμούν στο πλάι των αντιστασιακών, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν. Σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης.

20 Αυγούστου: Ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, επικεφαλής του καθεστώτος συνεργασίας του Βισί, φεύγει από την πόλη με τη συνοδεία γερμανικού στρατού, και καταφεύγει στο Ζιγκαμερίνγκεν της Βαυαρίας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει τις πρώτες ειδήσεις.

25 Αυγούστου: O στρατηγός Φιλίπ Λεκλέρκ μπαίνει θριαμβευτής στο Παρίσι, επικεφαλής της Δεύτερης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του Ελεύθερου Γαλλικού Στρατού. Στις 3.30 μ.μ. παραδίδεται ο Γερμανός διοικητής στρατηγός Ντίτριχ φον Χόλτιτζ, όπως και οι 16.000 στρατιώτες υπό τις διαταγές του.

26 Αυγούστου: Ο στρατηγός Ντε Γκωλ παρελαύνει στα Ηλύσια Πεδία, μιλάει ενώπιον του δημαρχείου της πόλης και παρίσταται σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή