Αποπληθωρισμός και στην Πολωνία

Αποπληθωρισμός και στην Πολωνία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Πολωνία πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υποχώρησε τον Ιούλιο σε επίπεδα κάτω του μηδενός, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων του ζλότι τους προσεχείς μήνες. Ειδικότερα, ο τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,2% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο οι τιμές μειώθηκαν 0,2%, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις των αναλυτών. Πάντως, ο αποπληθωρισμός του τρίτου τριμήνου είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο από το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Κ. Τράπεζας της χώρας. Τότε το Σώμα είχε αποφανθεί ότι η προσωρινή κάμψη τιμών δεν προδιαγράφει μείωση επιτοκίων. Εκτοτε, όμως ο κίνδυνος του παρατεταμένου αποπληθωρισμού έχει επιταθεί κυρίως μετά την απαγόρευση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. και την Πολωνία ειδικότερα, που επέβαλε η Ρωσία. Την απαγόρευση επεξέτεινε η Μόσχα και σε άλλα είδη τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε εξαιτίας της ετήσιας κάμψης στις τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, ενώ και οι δαπάνες νοικοκυριών ελαττώθηκαν 0,6% εν συγκρίσει με τον Ιούλιο του 2013. Οι δε τιμές των μεταφορών μειώθηκαν 1%. «Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, παρά το ότι δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε μία μακροπρόθεσμη διαδικασία», επισημαίνει ο Βοζίετς Μάτιασιακ, οικονομολόγος της Τράπεζας Bank Pekao, στη Βαρσοβία. «Εντούτοις, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αξιοσημείωτα επίπεδα κάτω του 1,5%».

Το επιτόκιο δανεισμού επτά ημερών παραμένει στο επίπεδο – ναδίρ του 2,5% για ένα χρόνο. Τον Ιούλιο οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας αναδιπλώθηκαν από τις δεσμεύσεις τους να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σταθερό έως τον Σεπτέμβριο, αφότου οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο τιμών στον στόχο του 2,5% μόνο στα τέλη του 2016. Κι αυτό αναμένεται να συμβεί εξαιτίας του ότι η ανάκαμψη της πολωνικής οικονομίας εξασθενεί. Ο δείκτης του πληθωρισμού στη χώρα υπολείπεται των επισήμων στόχων της Κεντρικής Τράπεζας ήδη από τα τέλη του 2012. Κατά τους αναλυτές, η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα υπερβεί τα μηδενικά της επίπεδα μόνο στις αρχές του 2015. Η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ανατολικής Ευρώπης πιθανώς να έχει επιβραδυνθεί στο 3,2% το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg. Τέλος, αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,4%, ρυθμός ταχύτερος σε σχέση με τα τελευταία δύο έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή