Οι 28 εισηγμένες επιχειρήσεις που ξεχώρισαν το πρώτο εξάμηνο

Οι 28 εισηγμένες επιχειρήσεις που ξεχώρισαν το πρώτο εξάμηνο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα πρώτα εξαμηνιαία αποτελέσματα για 28 εισηγμένες (ποσοστό 11,9%) όπου καταγράφονται καθαρά κέρδη ύψους 354 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτή η επίδοση, μάλλον δεν είναι αρκετή για να αποφύγει το σύνολο των εισηγμένων το 15ο συνεχές ζημιογόνο τρίμηνο. Δηλαδή από το δ΄ τρίμηνο του 2010 μέχρι και σήμερα οι ζημιογόνες επιχειρήσεις είναι διπλάσιες από τις κερδοφόρες. Στους πρώτους εξαμηνιαίους ισολογισμούς περιλαμβάνονται όμιλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ, η Coca Cola HBC, ο Μυτιληναίος, που διατήρησαν την κερδοφορία τους και το β΄ τρίμηνο του 2014. Επίσης θετική εξέλιξη είχαμε στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν όπου έπειτα από αλλεπάλληλα ζημιογόνα εξάμηνα, η τσιμεντοβιομηχανία εμφάνισε θετικό πρόσημο, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από τη διεθνή δραστηριότητά της. Επίσης, σε εταιρείες του λιανεμπορίου όπως οι Σαράντης, Πλαίσιο Computers, Παπουτσάνης, σημειώθηκαν αξιοπρεπείς επιδόσεις, στοιχείο που δείχνει ότι ισορροπεί η εγχώρια κατανάλωση σε ορισμένους κλάδους και από εταιρείες που πρόσεξαν πολύ τον δανεισμό τους και διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις ταμειακές ροές τους.

Οπως εξηγούν στελέχη των εισηγμένων εταιρειών, έπειτα από πολλά τρίμηνα αναδιαρθρώσεων του δανεισμού, εξόδου από την αγορά αδύναμων ή αθέμιτων ανταγωνιστών και ανεπαρκούς χρηματοδότησης, σε γενικό επίπεδο, οι απώλειες βρίσκονται υπό έλεγχο. Φαίνεται δηλαδή ότι η αγορά έχει βρει τον «πυθμένα» των απωλειών.

Από την άλλη πλευρά, το σημείο χωρίς επιστροφή για πολλές εισηγμένες έχει παρέλθει, ειδικά σε όσες οι ζημίες παραμένουν επαναλαμβανόμενες και σταθερές, ξεκινώντας από το λειτουργικό επίπεδο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι παίζονται οι καθυστερήσεις για όσες δεν καταφέρουν, έστω και τώρα που η οικονομία ετοιμάζεται να ισορροπήσει, να βρουν λύσεις (ρευστότητα, στρατηγικές συνεργασίες, περιορισμός χρέους κ.λπ.) προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους. Ηδη εκτιμάται ότι περισσότερες από 70 εισηγμένες είναι στο «κόκκινο» από πλευράς δανεισμού και θα πρέπει να περιμένουν την τελική λύση που προκρίνει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των εταιρικών δανείων.

Για άλλο ένα τρίμηνο η αυστηρή σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς η περυσινή χρονιά ήταν γεμάτη από έκτακτες εγγραφές και έχει έντονες επιδράσεις από την καταγραφή διαφορετικής αναβαλλόμενης φορολογίας.

Θα ήταν πολύ πρόωρο να εξαχθούν κατηγορηματικά συμπεράσματα από ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο, με βάση το γεγονός ότι θα συνεχισθεί η κυριαρχία των ζημιογόνων επιχειρήσεων, για το πώς θα εξελιχθεί η χρήση, αφού στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο καταγράφονται πολλά γεγονότα που είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τις τουριστικές αφίξεις. Ενδιαφέρον επίσης θα έχει να δούμε πόσες εισηγμένες κατόρθωσαν σ’ αυτό το εξάμηνο να επιστρέψουν στα κέρδη έναντι ζημιογόνου χρήσης την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Οι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες μπορούν να ανοίξουν κάποιες γραμμές χρηματοδότησης προς τις εταιρείες που έχουν τις δυνατότητες να αυξήσουν υγιώς τον τζίρο τους. Αρα οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να αρχίσουν να κεφαλαιοποιούνται πιο έντονα οι προσπάθειες των διοικήσεων των εισηγμένων. Σε αυτή τη φάση το δυνητικό περιθώριο βρίσκεται προς τα πάνω, διαπιστώνεται δε βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν προοδευτική είσοδο σε θετικό πρόσημο: Επανέναρξη έργων παραχωρήσεων, αύξηση στις αφίξεις τουριστών, αύξηση αριθμού πωλήσεων αυτοκινήτων, σταθεροποίηση εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων, μείωση κόστους καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή