Αποδόσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

H τιμή του πετρελαίου ακολουθεί καθοδική πορεία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σηματοδοτώντας την πιο μακρά πτώση του τους τελευταίους 9 μήνες. Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη σύνοδο διακεκριμένων οικονομικών παραγόντων, της προέδρου της Fed συμπεριλαμβανομένης, το Σαββατοκύριακο αυτό στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ. Το κλίμα συνδιαμορφώνει και η παρατεταμένα έκρυθμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή. Τα δε προκαταρκτικά στοιχεία της μεταποίησης στην Κίνα απέχουν των προβλέψεων, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες πως η ζήτηση για μαύρο χρυσό από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα εξασθενήσει. Το αργό Νέας Υόρκης στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές υποχώρησε 39 σεντς στα 93,57 δολάρια το βαρέλι. Το Βrent στο Λονδίνο υποχώρησε 29 σεντς στα 102,34 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλά διμήνου η τιμή του χρυσού

Κοντά στα χαμηλά διμήνου κινήθηκε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή λίγο πριν από την ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Tζάνετ Γέλεν, και του ομολόγου της Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Fed) στο ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ. Ολη η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στη συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Οι επενδυτές επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών για τη χρονική στιγμή που θα επανέλθει το κόστος δανεισμού σε ομαλά επίπεδα, εξέλιξη που θα τερματίσει μια μακροχρόνια περίοδο φθηνού δανεισμού και θα ενισχύσει το δολάριο. Αυτήν την εβδομάδα, το δολάριο αναρριχήθηκε στο υψηλό 11μήνου έναντι του ευρώ, με την τιμή του χρυσού να υποχωρεί κατά 1,9% λόγω στοιχείων που έδειξαν ισχυρότερες επιδόσεις στην αμερικανική οικονομία έναντι της ευρωπαϊκής. Χθες, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώθηκε στα 1.281,07 δολάρια η ουγγιά στο Λονδίνο, αφού στη Σιγκαπούρη είχε υποχωρήσει μέχρι τα 1.280,12 δολ. η ουγγιά. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο χρυσός δεν θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σταθερή ήταν η εικόνα των ελληνικών ομολόγων την προτελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε στο επίπεδο του 5,77%, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο διαμορφώθηκε στις 477 μονάδες βάσης. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, με τους επενδυτές να δείχνουν μια διάθεση να τοποθετηθούν στα περισσότερα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, προκειμένου να καταγράψουν υψηλότερες αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κοντά σε ιστορικά χαμηλά στο 0,99% μετά την ανακοίνωση των αποθαρρυντικών στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, η ουκρανική κρίση θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή