Την επόμενη εβδομάδα η «ακτινογραφία» των τραπεζών

Την επόμενη εβδομάδα η «ακτινογραφία» των τραπεζών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, η εικόνα θα είναι βελτιωμένη κυρίως λόγω της περαιτέρω μείωσης του κόστους του χρήματος (μείωση επιτοκίων καταθέσεων) αλλά και της γενικότερης περιστολής των δαπανών. Oπως εκτιμούν, με εξαίρεση την Εθνική, θα εμφανίσουν ζημιές, αποτέλεσμα των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τραπεζών, την Πέμπτη 28.08 θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους η Alpha και η Εθνική, ενώ την επόμενη μέρα, 29.08, ακολουθούν η Πειραιώς και η Eurobank.

Οι τοπικές αρχές της Βαρκελώνης δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το θέμα των παράνομων τουριστικών ενοικιάσεων σπιτιών –ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει έξαρση σε πολλούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και στον ελληνικό– αλλά και την παράνομη ενοικίαση σκαφών αναψυχής για τη διανυκτέρευση τουριστών εντός του λιμανιού της πόλης. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών ενοικιάζουν τις καμπίνες χωρίς να έχουν άδεια και συνεπώς δεν πληρώνουν ούτε φόρους.

Πέφτουν πρόστιμα, πληρώνονται όμως;

Τελικά πληρώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εισηγμένες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας; Σύμφωνα με πληροφορίες, η είσπραξη δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς. Γίνεται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΔOY) και είναι αυτόματη για ένα μέρος του προστίμου (το 50%), ενώ το υπόλοιπο ποσό αποδίδεται εφόσον ολοκληρωθεί η μακρόχρονη δικαστική διαδικασία, που σχεδόν πάντα λαμβάνει χώρα μετά την επιβολή προστίμων από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς. Πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις επανειλημμένες υπομνήσεις της Ε.Κ. για την είσπραξη προστίμων από ξένες εταιρείες, ιδίως υπεράκτιες (off shore), οι οποίες δεν διαθέτουν «ελληνικό» AΦM. Για τη λύση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ή άλλου είδους κανονιστική ρύθμιση.

Στην εταιρεία Price Waterhouse ανέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το έργο εκπόνησης μελέτης για τον νέο ρόλο του ΞΕΕ στο πλαίσιο ανάληψης της αρμοδιότητας της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας. Το έργο ανατέθηκε αντί του συνολικού ποσού των 26.000 ευρώ.

Προς άνοδο το ελαιόλαδο λόγω ξηρασίας στην Ισπανία

H ξηρασία που έχει πλήξει τον αγροτικό κλάδο και ειδικότερα τους ελαιώνες στην Ισπανία, στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό του κόσμου, δημιουργεί φόβους για ανεπάρκεια της προσφοράς και άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι σοδειές στην Ισπανία μπορεί να μειωθούν κατά 40% φέτος. Το 2012, οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν καταστρέψει το 80% της παραγωγής των ελαιώνων στην Ισπανία, οδηγώντας σε άνοδο της τιμής έως και 13% στη χώρα. Κατά συνέπεια, η τιμή του εισαγόμενου ελαιολάδου από την Ευρώπη στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8% από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.

Οι σωλήνες για τον South Stream μεταφέρονται, παρά το μπλόκο της Ε.Ε.

«Η Βουλγαρία λέει ότι έχει “παγώσει” τα έργα για τον αγωγό South Stream, μετά το “μπλόκο” της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, αλλά σωλήνες συνεχίζουν να καταφθάνουν», επισημαίνει αποκαλυπτικό δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο euractiv.com. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει λάβει γνώση ενός βίντεο, το οποίο δείχνει να έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος στο λιμάνι της Βάρνας στη Βουλγαρία, όπου μεταφέρονται σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της χώρας ότι το έργο του αγωγού έχει σταματήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή