Αφαίμαξη της οικονομίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοφανής υπέρβαση του στόχου εσόδων από τη φορολόγηση εισοδήματος, κατά 555 εκατ. ευρώ, μαζί με τον επίσης πρωτοφανή καταλογισμό φόρων από τον ΕΝΦΙΑ, με βάση εξωγήινους υπολογισμούς και αντικειμενικές αξίες πολλαπλάσιες των πραγματικών, προφανώς δείχνουν τον ερασιτεχνισμό αλλά και την ατζαμοσύνη των ηγητόρων του υπουργείου Οικονομικών. Δυστυχώς, δείχνει και αναλγησία και εσκεμμένη αγνόηση της κατάστασης όχι μόνον της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.

Οι πρωτοφανείς και αιματηροί φόροι που επεβλήθησαν καταβάλλονται από το υστέρημα των έντιμων φορολογουμένων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών και μισθωτών, εις βάρος της ρευστότητας και της ζωτικότητας των επιχειρήσεων, εις βάρος της ήδη ισχνής ζήτησης, εις βάρος της εθνικής οικονομίας. Με συνεχιζόμενο φονικό αποπληθωρισμό, με ύφεση για έκτη χρονιά, με ανεργία σε ιστορικά ύψη δυσθεώρητα, δεν επιτρέπεται να αφαιμάσσεις την οικονομία προληπτικά και εκ περισσού. Τη σκοτώνεις. Η οικονομία κραυγάζει για ρευστότητα και τόνωση της ζήτησης, η κοινωνία ζητάει απεγνωσμένα θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ας σταματήσουν να συσκέπτονται πάνω από λογιστικά φύλλα Excel και ας περιοδεύσουν στη χώρα, σήμερα, αύριο, τώρα. Ας μιλήσουν με έντιμους παραγωγούς, με καινοτόμους επιχειρηματίες στη μεταποίηση. Τι θ’ ακούσουν; Οτι κάθε μήνα ξεψυχάνε να πληρώσουν τους φόρους και τις υποχρεώσεις προς το κράτος και κάθε μήνα διαπιστώνουν ότι δεν τους απομένει καμία ικμάδα, υλική και ψυχική, να συνεχίσουν το επιχειρείν.

Είναι σφάλμα ιστορικών διαστάσεων η συνεχιζόμενη αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας και των νοικοκυριών. Ας σταματήσει, έστω και τώρα, ώστε να σταματήσει και η καταστροφή επιχειρήσεων και να διασωθούν κάποιες δυνατότητες ανάκαμψης. Πολύ περισσότερο που το εξωγενές περιβάλλον βαίνει επιδεινούμενο: οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε τροχιά ύφεσης και αποπληθωρισμού, η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το τίμημα της γεωπολιτικής εμπλοκής στην Ουκρανία. Η Ελλάδα δεν αντέχει πια τις τελετές εξαγνισμού των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή