«Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ μετά τις διορθώσεις

«Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ μετά τις διορθώσεις

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την επίτευξη του εισπρακτικού στόχου, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει καταλήξει στο τι θα πράξει για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του ΕΝΦΙΑ. Εντός της εβδομάδας, θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση η οποία θα αλλάξει τον νόμο του ΕΝΦΙΑ σε τρία σημεία:

1. Στον αριθμό των δόσεων. Οσοι θα οφείλουν πάνω από 50 ευρώ, θα έχουν στη διάθεσή τους έξι δόσεις και θα μπορούν να εξοφλήσουν μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Παραμένει η πιθανότητα να υπάρξει βελτίωση και οι δόσεις να γίνουν επτά, κάτι που θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

2. Στον τρόπο του υπολογισμού των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Το ΥΠΟΙΚ, θα θυσιάσει περίπου 168 εκατ. ευρώ από τα βεβαιωθέντα έσοδα του ΕΝΦΙΑ (το αρχικό ποσό είχε ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει την αρχή της ευνοϊκότερης αξίας. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ», η συγκεκριμένη αρχή θα οδηγήσει σε μειώσεις φόρου ακόμη και κατά… 97%, σβήνοντας πολλά από τα παράλογα εκκαθαριστικά που προκάλεσαν και τη γενικευμένη αντίδραση.

3. Στις προϋποθέσεις χορήγησης της έκπτωσης φόρου. Εκτός απροόπτου οι έχοντες εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, δεν θα απαιτείται να αποδεικνύουν ότι δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου ή πλήρη απαλλαγή. Η υποχρέωση να μην υπάρχουν αρρύθμιστα χρέη προς το Δημόσιο εκτός απροόπτου παραμένει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο αριθμός των δικαιούχων της έκπτωσης θα υπερβεί το ένα εκατομμύριο και η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα τεθεί εν αμφιβόλω.

Πάντως, με την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, η υπόθεση δεν τελειώνει για την κυβέρνηση. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί (2,65 δισ. ευρώ) δεν είναι δεδομένη, καθώς ουδείς μπορεί να υπολογίσει πόσα έσοδα θα βεβαιωθούν. Υπάρχουν τρεις «άγνωστοι Χ» στην εξίσωση:

Πρώτον, δεν μπορεί να υπολογιστεί ποια θα είναι η απώλεια εσόδων από τη διόρθωση λαθών. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν μετά τον επανυπολογισμό του φόρου να αναγράψουν τα σωστά στοιχεία των ακινήτων τους. Η επίπτωση στα έσοδα θα κριθεί και από την έκταση των λαθών και από την ανταπόκριση του κόσμου. Μέσα σε δυόμιση μήνες (έως 30/11), πάνω από 1,5 εκατομμύριο Ελληνες θα πρέπει να επισκεφτούν τους λογιστές τους για να ζητήσουν νέα υποβολή της δήλωσης.

Δεύτερον, κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τον αριθμό των δικαιούχων της έκπτωσης. Από αύριο, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα τρέχουν «σενάρια»: Πόσοι έχουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, κτίσματα μικρότερα των 150 τ.μ. και μηδενικά χρέη στην εφορία; Ούτε αυτό μπορεί να απαντηθεί χωρίς να ληφθούν αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Για παράδειγμα, ο νόμος ορίζει: να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές στην εφορία ή τα Ταμεία. Και γεννάται το ερώτημα: Πότε; Οταν έγινε η αρχική βεβαίωση του φόρου; Σε μια ημερομηνία που θα καθοριστεί με απόφαση της κ. Σαββαΐδου; Θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εντάξουν τώρα τα χρέη τους σε ρύθμιση για να μην πληρώσουν και τον ΕΝΦΙΑ;

Τρίτον, το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων διευκολύνει. Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ έρχεται να προστεθεί σε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ είναι ένας φόρος που βεβαιώνεται ηλεκτρονικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Δεν έχει συμβεί ποτέ φόρος στην Ελλάδα να εισπράττεται σε ποσοστό άνω του 80%. Και ο ΕΝΦΙΑ είναι ο μαζικότερος φόρος που έχει καταλογιστεί.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να συγκρατήσει το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου στα επίπεδα των 3,2 δισ. ευρώ ώστε να καταλήξουν στα ταμεία περί τα 2,65 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ήταν εξαιρετικά συγκρατημένος προς τις υποσχέσεις που έδωσε την Παρασκευή στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο να δοθεί έκπτωση 1,5% σε όσους θα πληρώσουν εφάπαξ είναι μικρό, ενώ εξαιρετικά αμφίβολη είναι και η χορήγηση έκπτωσης 25% στους έχοντες μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα. Αφενός διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει ποια είναι τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (για να το μάθει θα πρέπει να ξεκινήσει ανταλλαγή πληροφοριών με τη ΔΕΗ βάσει του αριθμού ρολογιού της ΔΕΗ) και αφετέρου διότι το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή