Σύντομα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HARVARD

Ρομπότ για ιατρική και γεωργία

Μια ομάδα από 1.024 μικροσκοπικά ρομπότ, τα οποία χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση μπορούν να διατάσσονται ώστε να δημιουργούν όλα μαζί οποιοδήποτε δισδιάστατο σχήμα, ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Harvard στις ΗΠΑ. Τα ρομπότ ονομάζονται Kilobot και το «σώμα» τους μοιάζει με κύλινδρο διαμέτρου τριών εκατοστών, ο οποίος κινείται με τη βοήθεια τριών «ποδιών» που παίρνουν ρεύμα από μπαταρία. Η εντολή για το επιθυμητό σχήμα φτάνει στα Kilobot μέσω υπέρυθρου σήματος: στη συνέχεια τα ρομπότ «συνεννοούνται» μεταξύ τους και μετακινούνται για να δημιουργήσουν την αντίστοιχη διάταξη. Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως τέτοιες αυτόνομες ομάδες από μικροσκοπικές μηχανές είναι πιο εύκολες στην κατασκευή και, για διάφορες εργασίες, πιο αξιόπιστες από τα συμβατικά ρομπότ. Οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν αφορούν τις κατασκευές, την ιατρική, τις εξορύξεις και τη γεωργία.

MICROSOFT

Κινητό Nokia με μόλις 19 ευρώ

Εκτός από την κατηγορία των smartphone, με την εξαγορά της Nokia η Microsoft επιδιώκει να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο και στην κατηγορία των απλών τηλεφώνων, λανσάροντας συσκευές που θα έχουν πολύ προσιτό κόστος. Αυτό αποδεικνύει το Nokia 130, το νέο μοντέλο που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία πριν από λίγες ημέρες και το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, έναντι μόλις 19 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, ο αγοραστής του θα αποκτήσει ένα κινητό που, αν και δεν δίνει πρόσβαση στο Ιντερνετ, ενσωματώνει ραδιόφωνο και μπορεί να αναπαράγει βίντεο και μουσική. Το Nokia 130 διακρίνεται επίσης για την αυτονομία του, αφού μία φόρτιση αρκεί για την αναπαραγωγή 46 ωρών μουσικής, 16 ωρών βίντεο και 13 ωρών ομιλίας. Επίσης, έχει φυσικά πλήκτρα, οθόνη 1,8 ιντσών 160×128 pixel, υποδοχή για κάρτες micro SD και φακό LED.

GOOGLE

Νέο κριτήριο για τις αναζητήσεις

Οπως ανακοίνωσε η Google, από εδώ και στο εξής ένα επιπλέον κριτήριο για την κατάταξη των αποτελεσμάτων στη μηχανή αναζήτησης θα είναι το κατά πόσον τα σάιτ που αντιστοιχούν στις «λέξεις-κλειδιά» παρέχουν ασφαλή σύνδεση στους επισκέπτες τους. Για την ασφαλή σύνδεση χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο https, το οποίο επιστρατεύουν σήμερα κυρίως πλατφόρμες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπηρεσίες e-banking και online καταστήματα, με σκοπό να κρυπτογραφούν την επικοινωνία των χρηστών με τους σέρβερ τους και να μειώνουν έτσι την πιθανότητα υποκλοπής των δεδομένων. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, αλλά και αρκετές ΜΚΟ όπως η Electronic Frontier Foundation, το πρωτόκολλο είναι ένα μέτρο άμυνας που θα πρέπει να υιοθετήσει κάθε είδους ιστοσελίδα, στην προσπάθεια να «θωρακισθεί» ακόμη καλύτερα ο παγκόσμιος ιστός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή