«Ασανσέρ» οι τραπεζικές μετοχές ενόψει των stress tests της ΕΚΤ

«Ασανσέρ» οι τραπεζικές μετοχές ενόψει των stress tests της ΕΚΤ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθόλου ήσυχες, για τις μετοχές των τραπεζών, δεν είναι οι μέρες του καλοκαιριού, καθώς η αβεβαιότητα και η φημολογία για τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test τροφοδοτούν εντονότατες διακυμάνσεις στις τιμές.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές του κλάδου κινήθηκαν έντονα ανοδικά (+6%) στον απόηχο της διάψευσης από τις διοικήσεις των τραπεζών της φημολογίας για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και των αναλύσεων ξένων οίκων που θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και δεν θα χρειαστούν σημαντικά νέα κεφάλαια. Είχε προηγηθεί, τις προηγούμενες εβδομάδες, «βύθιση» των τραπεζικών μετοχών υπό την πίεση της φημολογίας για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά τους, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε να υποχωρεί κατά 38%, της Eurobank επίσης κατά 38%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 31%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είχε υποχωρήσει κατά 19%. Η μεγάλη πτώση και η φημολογία προκάλεσαν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ζήτησε από τις τράπεζες πληροφορίες για το θέμα.

Οργιο φημών

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα του stress test και ο κίνδυνος νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων δημιουργούν ανησυχία και νευρικότητα, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η σχετική φημολογία δεν είναι τίποτα παραπάνω από εικασίες και υποθέσεις που δεν στηρίζονται πουθενά. Μάλιστα θεωρούν βέβαιο ότι κερδοσκοπικοί κύκλοι εκμεταλλεύονται την ομιχλώδη κατάσταση. Υπογραμμίζουν με έμφαση ότι ούτε οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν εικόνα για το stress test, καθώς η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει για πολλές κρίσιμες τεχνικές πτυχές της άσκησης. Μάλιστα η Alpha Bank στην επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τόνισε: «Κατ’ ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας Τραπεζών, ουδέν εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων που υπόκεινται στην ανωτέρω διαδικασία γνωρίζει, ή θα γνωρίζει, τα αποτελέσματα αυτής έως περίπου τον χρόνο δημοσιεύσεως αυτών που, κατά την αυτή ανακοίνωση, τοποθετείται στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου 2014».

Την τελευταία στιγμή

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στην «Κ», οι τράπεζες θα μάθουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών λίγα μόνο 24ωρα πριν από τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των επιτελών της ΕΚΤ και των διοικήσεων των τραπεζών όπου θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Μετά τη συνάντηση αυτή, οι τράπεζες θα έχουν μια καλή βάση για να εκτιμήσουν το πού θα κυμανθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα ξέρουν με σιγουριά το τελικό αποτέλεσμα – μικρές μόνο αλλαγές στις τεχνικές λεπτομέρειες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για να ανακοινώσουν πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (αν προκύψουν).

Στην επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς «διέψευσε ότι έχει λάβει οποιαδήποτε πληροφόρηση ή γνωστοποίηση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σχετικά με την ύπαρξη κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες θα καθιστούσαν αναγκαία την περαιτέρω άντληση μετοχικών κεφαλαίων από την τράπεζα. Ως εκ τούτου και οποιαδήποτε σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα». Η Eurobank από την πλευρά της τόνισε ότι η άσκηση «βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να υπάρχουν επί του παρόντος αποτελέσματα» ενώ η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι: «Θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε τυχόν σημαντική εξέλιξη επί του θέματος αυτού».

Αισιόδοξοι οι ξένοι

Οι ξένοι οίκοι, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα ελληνικά αποτελέσματα του stress test εκτιμώντας ότι πιθανότατα δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και αν προκύψουν αυτές θα είναι μικρές. Σε ανάλυσή της η Morgan Stanley τόνισε την ισχυρή κεφαλαιακή θέση των εγχώριων τραπεζών, ενόψει του πανευρωπαϊκού stress test, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Και η JP Morgan σε ανάλυσή της διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω του stress test. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με discount 26% έναντι των ευρωπαϊκών, discount που οφείλεται στην ανησυχία για τον κίνδυνο νέων κεφαλαιακών αναγκών καθώς επίσης στη χαμηλή κερδοφορία και τη μη διανομή μερισμάτων. Η JP Morgan εκτιμά ότι σταδιακά το discount των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα εξαλειφθεί όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και όταν επιστρέψουν σε κερδοφόρο τροχιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή