10 διαιτητικοί μύθοι… που παχαίνουν!

10 διαιτητικοί μύθοι… που παχαίνουν!

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν άπειρα tips σχετικά με το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αδυνατίσματος, αλλά μήπως ακόμη κι αν τους ακολουθείτε, βλέπετε την ζυγαριά να παίρνει την… ανιούσα;

Κι όμως αυτοί οι 10 μύθοι σχετικά με τη δίαιτα και τη διατροφή, μπορεί να είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από τα «βαλτωμένα» ή τα αυξανόμενα νούμερα της ζυγαριάς σας.

Μύθος Νο1: Μην τρώτε μετά τις 20.00

Αλήθεια: Δεν έχει σημασία τι ώρα θα φάτε, αλλά η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Πάρα πολύς κόσμος πιστεύει πως αν καταναλώσει φαγητό το βράδυ, αυτό θα αποθηκευθεί αυτόματα στον οργανισμό του σαν λίπος. Το να αναγκάζετε, όμως, τον οργανισμό σας σε στέρηση,  δεν βοηθάει καθόλου στο να αδυνατίσετε. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά είναι να προσέχετε τις θερμίδες που περιέχει κάθε σας γεύμα στη διάρκεια της ημέρα και να προσπαθείτε να μην τις υπερβαίνετε.

Μύθος Νο2: Οι light τροφές είναι καλύτερες

Αλήθεια: Τα φαγητά light μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά, αλλά τι γίνεται με την διατροφική τους αξία; Μάλλον δεν αναλογιστήκατε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα χημικά πρόσθετα που περιέχουν.

Μπορεί ένα κανονικό βούτυρο, σε σχέση με ένα αντίστοιχο χαμηλό σε λιπαρά πράγματι να έχει λιγότερες θερμίδες, όμως περιέχει περισσότερο νάτριο, το οποίο είναι βέβαιο πως θα σας προκαλέσει φούσκωμα. Εκτός αυτού, ακριβώς επειδή νομίζουμε ότι αυτά τα φαγητά είναι λιγότερα σε λιπαρά τείνουμε να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες (άρα και θερμίδες) από εκείνες που θα τρώγαμε αν είχαμε προτιμήσει τις μη-light αντίστοιχες τροφές. Αντί λοιπόν να προτιμάτε τα φαγητά “light” ή εκείνα με 0% λιπαρά, απλώς προτιμήστε να τρώτε τα κανονικά, σε μικρότερες μερίδες.

Μύθος Νο3: Από τη στιγμή που είναι υγιεινό, μπορώ να φάω όσο θέλω

Αλήθεια: Οι υγιεινές τροφές (όπως όλες οι τροφές) περιέχουν θερμίδες, ζάχαρη, νάτριο και λιπαρά.

Το ψωμί ολικής, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, τα καρύδια, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα, η βρώμη και οι φρέσκοι χυμοί σίγουρα είναι θρεπτικές και πολύ υγιεινές τροφές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν κι εκείνες λιπαρά. Στην πραγματικότητα έχουν και μάλιστα αρκετές. Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή κάτι είναι υγιεινό, δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε… κατάχρηση. Αντίθετα, θα ήταν καλύτερα, αν τρώγατε τις ποσότητες που ο οργανισμός σας έχει ανάγκη, αλλά έχοντας πάντα υπόψη τις θερμίδες που αντιστοιχούν στις μερίδες σας.

Μύθος Νο4: Αν γίνω vegan, αυτομάτως θα χάσω κιλά

Αλήθεια: Τα χορτοφαγικά και τα vegan φαγητά επίσης έχουν θερμίδες

Οι τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια, η μαύρη σοκολάτα, τα ζυμαρικά, όλα αυτά θεωρούνται vegan τροφές, αλλά σκεφτείτε μια διατροφή που περιλαμβάνει μόνο αυτές τις τροφές! Αν η απόφασή σας να στραφείτε προς το veganism, είναι μόνο και μόνο για να χάσετε κιλά, έχετε υπόψη σας πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη με ισάξιες μερίδες, λαχανικών και φρούτων.

Μύθος Νο5: Αν πάω γυμναστήριο θα μπορώ να φάω όσο θέλω

Αλήθεια: Το πιο πιθανό είναι πως η προπόνησή σας δεν καίει τόσες θερμίδες όσες νομίζετε.Αν τρέχετε 30’ ήρεμα θα κάψετε 300 θερμίδες. Αν, όμως, έχετε φάει νωρίτερα ένα cheeseburger, πατάτες και μπύρα, αυτές είναι ήδη 700 θερμίδες. Αν θέλετε να χάσετε κιλά, πρέπει να καίτε 500 θερμίδες την ημέρα κι αυτό σημαίνει πως αν τρώτε περισσότερες απ΄ όσες καίτε, όσο και να προσπαθείτε η ζυγαριά δε θα κατέβει.

Μύθος Νο6: Θα φάω λιγότερα γεύματα για να χάσω κιλά

Αλήθεια: Αν δεν τρώτε τις σωστές ώρες τις μερίδες που σας αναλογούν, τότε μειώνετε το μεταβολισμό σας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το να χάσετε κιλά.

Για να ενεργοποιήσετε και να κρατήσετε τον μεταβολισμό σας δραστήριο, μην παραλείπετε να τρώτε πρωινό και συνεχίστε να τρώτε λίγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Εκτός αυτού αν μείνετε νηστική, το μόνο που θα καταφέρετε είναι το βράδυ να φάτε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, ακριβώς επειδή θα πεινάτε τόσο πολύ.

Μύθος Νο7: Αν θελετε να χάσετε κιλά, τρώτε σαλάτες

Αλήθεια: Οι σαλάτες είναι πράγματι χαμηλές σε λιπαρά, τα έξτρα υλικά όμως δεν είναι.

Τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά, γεμάτα ίνες και πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες, όμως αν προσθέσετε στη σαλάτα σας φέτα (90 θερμίδες), καρύδια (93 θερμίδες), κομματάκια μπέικον (50 θερμίδες), ξηρά cranberries (46 θερμίδες), κρουτόν (100 θερμίδες), βραστά αυγά (78 θερμίδες), αβοκάντο (114 θερμίδες) και μια γευστική σως (76 θερμίδες), η σαλάτα σας έχει ήδη 650 θερμίδες περισσότερες! Πράγματι, η σαλάτα αποτελεί βάση κάθε σωστής δίαιτας και διατροφής, απλά κρατήστε στο νου σας πως τα πολλά «εξτρά», προσθέτουν και εξτρά θερμίδες.

Μύθος Νο8: Θα κόψω τους υδατάνθρακες – ακόμη και τα φρούτα – για να αδυνατίσω πιο γρήγορα

Αλήθεια: Μπορεί στην αρχή πράγματι να σας φανεί πως χάνετε κιλά, όμως όλα θα επιστρέψουν, μόλις επιστρέψετε κι εσείς στην κανονική σας διατροφή

Για την ακρίβεια, οι υδατάνθρακες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, αρκεί να είναι οι σωστοί και τους οποίους θα βρείτε  σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και βρώμη. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, ώστε να κατευνάσουν για ώρα το αίσθημα της πείνας και μπορούν να σας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια (που σημαίνει πως θα καταναλώνετε συνολικά λιγότερες θερμίδες καθημερινά, χωρίς όμως να νιώθετε πως πεινάτε).

Μύθος Νο9: Αν σταματήσω να τρώω γλουτένη, θα αδυνατίσω

Αλήθεια: Όπως είπαμε και νωρίτερα, για να χάσει κανείς κιλά πρέπει να μειώσει τις ποσότητες θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά και πολλές τροφές  που είναι gluten-free, είναι ιδιαίτερα υψηλές σε θερμίδες.

Αν είπατε «όχι» στην κανονική πίτσα για μια με ζύμη φτιαγμένη από quinoa, θα πάρετε σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, άρα δεν θα χάσετε κιλά. Ο μόνος λόγος για να ξεκινήσετε μια δίαιτα με τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη, είναι αν τον τελευταίο καιρό τα γεύματά σου περιλάμβαναν ψωμί, κουλουράκια και πίτσα κι αυτό μόνο και μόνο για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να τρώει περισσότερα λαχανικά.

Μύθος Νο10: Ακόμη και με βαριά καρδιά, θα πω «όχι» σε όλες τις αγαπημένες μου λιχουδιές

Αλήθεια: Αντιθέτως, αν επιτρέπετε στον εαυτό σας που και που μια γευστική λιχουδιά, οι λιγούρες θα είναι πολύ λιγότερες, άρα και οι πειρασμοί να «σπάσετε» τη δίαιτά σας ακόμη λιγότεροι.

Το να στερείτε από τον εαυτό σας τα φαγητά που αγαπάτε και λαχταράτε, το μόνο που θα καταφέρει είναι να τα λαχταράτε τελικά ακόμη περισσότερο. Γλυκά, σοκολάτες, τηγανιτές πατάτες, πίτσα, κρασί, σίγουρα δεν είναι οι πιο υγιεινές επιλογές που μπορείτε να κάνετε, αλλά δεν χρειάζεται να τις απαρνηθείτε τελείως. Όσο παραμένετε πιστή στη δίαιτά σας, αλλά επιτρέπετε στον εαυτό σας μια μικρή εβδομαδιαία παρασπονδία, θα κρατήσετε τις λιγούρες στο ελάχιστο και θα νιώθετε πολύ πιο σίγουρη και χαρούμενη με την διατροφή σας, κάτι που θα σας κάνει να την ακολουθείτε με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή