Αποκαλύφθηκε ο προθάλαμος του ταφικού μνημείου

Αποκαλύφθηκε ο προθάλαμος του ταφικού μνημείου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοίχους επενδεδυμένους με κατάλευκο μάρμαρο Θάσου και διακοσμημένους, στο ανώτερο τμήμα τους, με ιωνικά επιστύλια, στα κυμάτια των οποίων εξακολουθούν να διακρίνονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος, αποκαλύπτουν σταδιακά οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά. Μετά την αφαίρεση των λινθοπλίνθων του τοίχου σφράγισης αποκαλύφθηκε σχεδόν το σύνολο της πρόσοψης του τάφου, το οποίο αποτελεί εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την ταφική αρχιτεκτονική της εποχής. Παράλληλα, ήρθε στο φως μέρος του διαφραγματικού τοίχου, ο οποίος φέρει μαρμάρινο επιστύλιο διακοσμημένο με ανάγλυφους ρόδακες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαύρο και κόκκινο χρώμα φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για τον ζωγραφικό διάκοσμο αρχιτεκτονικών στοιχείων στην ιδιαιτέρως επιμελημένη πίσω όψη της εισόδου, η οποία έρχεται στο φως καθώς αφαιρούνται ποσότητες χώματος από το εσωτερικό του προθαλάμου.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στον πρώτο θάλαμο,ενώ το μικρό άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες υποδεικνύει πως δεν υπήρχαν θυρόφυλλα.

Ιχνη χρώματος διακρίνονται στη νωπογραφία των επιστυλίων, αλλά και στην πλαϊνή και πίσω όψη των ιονικών επικράνων των παραστά-

Iχνη δων. Για την μπροστινή όψη της εισόδου, οι αρχαίοι τεχνίτες επέλεξαν το άσπρο χρώμα, επιχειρώντας μια «απομίμηση» μαρμάρου. Λευκές νωπογραφίες εξαιρετικής τέχνης, οι οποίες «μιμούνταν» τον μαρμάρινο περίβολο, κοσμούν την πρόσοψη και τους πλαϊνούς τοίχους της εισόδου, καθώς και τις μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως η είσοδος προς το εσωτερικό του μνημείου βρίσκεται επί του διαφραγματικού τοίχου και θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση του χώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή