«Φρένο» στην προεδρολογία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει το θέμα της Προεδρίας επιχείρησε χθες η κυβέρνηση, εκτιμώντας προφανώς ότι η διατήρησή του στην επικαιρότητα κάθε άλλο παρά ευνοεί την προοπτική της διαδοχής του κ. Κάρ. Παπούλια από τον κ. Φώτη Κουβέλη, σενάριο το οποίο φέρονται να προωθούν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. «Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτι που πρόκειται να συμβεί έπειτα από μήνες, όταν έχουμε μπροστά μας τόσο σοβαρές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα Μνημόνια», είπε σχετικά η κ. Σοφία Βούλτεψη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, την προεδρολογία «φρόντισαν» να συντηρήσουν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Με πρώτο τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, που υποστήριξε μεν (Βήμα fm) ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει χαρακτηριστικά «διείσδυσης και ευρύτερης αποδοχής», πλην όμως διευκρίνισε ότι εκείνος θα επιθυμούσε «έναν Πρόεδρο από την Κεντροδεξιά» υπονοώντας ότι διαφωνεί με τη «λύση Κουβέλη». Ακόμη πιο απροσδόκητη ακούστηκε μια δήλωση του κ. Ανδ. Ψυχάρη, ο οποίος πρότεινε (Μega) ως διάδοχο του κ. Παπούλια τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη!

Το σενάριο Κουβέλη έγινε αφορμή για να βολιδοσκοπηθούν χθες και ανεξάρτητοι βουλευτές, δύο εκ των οποίων προανήγγειλαν ότι θα τον καταψηφίσουν. Ο μεν κ. Βασ. Καπερνάρος τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει οποιονδήποτε υποψήφιο διότι «πρέπει φύγουν οι άνθρωποι που εξαθλίωσαν τον λαό μας», ενώ και ο κ. Ν. Νικολόπουλος -όπως ήταν αναμενόμενο- είπε ότι θα ακολουθήσει την επιλογή των ΑΝΕΛ (με τους οποίους συνεργάζεται).

Πλέον διχασμένη όμως από την ίδια προοπτική εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ. Οι κ. Γ. Πανούσης και Μ. Ξηροτύρη υπαινίχθηκαν και χθες ότι θα καταψηφίζαν ως ΠτΔ ακόμη και τον κ. Κουβέλη, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές αν δεν προκληθούν εκλογές, ενώ αντιθέτως ο κ. Ν. Τσούκαλης όχι μόνον προέβλεψε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα τους επόμενους μήνες, αλλά ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Κουβέλης θα ήταν ιδανικός Πρόεδρος. Και ο κ. Τσούκαλης, ωστόσο, όπως και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει στη διαιώνιση των σημερινών κυβερνητικών επιλογών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του έτους.

Το ενδεχόμενο, πάντως, να αναβάλει η ΔΗΜΑΡ την οριστική της επιλογή για τον προσεχή Ιανουάριο δεν μοιάζει εύκολο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος (είναι προγραμματισμένο για τις 12 Σεπτεμβρίου αλλά ενδέχεται να αναβληθεί για δύο εβδομάδες), ο κ. Κουβέλης θα πιεστεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Εικάζεται μάλιστα ότι στελέχη που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ (αυτήν που προωθεί τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ) θα επιχειρήσουν δι’ αυτής της οδού να «κάψουν» την υποψηφιότητα Κουβέλη, γνωρίζοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση το πιθανότερο είναι το κόμμα να περάσει στην αντίπαλη τάση του κ. Σπ. Λυκούδη, η οποία απεύχεται κάθε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Το θέμα, ωστόσο, περιπλέκεται, διότι η τάση Λυκούδη έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα απόσχει από το συνέδριο, θεωρώντας το αυτοκτονικό για τη ΔΗΜΑΡ, και επομένως η αριστερή τάση θα είναι εκ των πραγμάτων ενισχυμένη στους συσχετισμούς.

Ολα τούτα ίσως να εξηγούν γιατί ο κ. Κουβέλης μοιάζει να επιθυμεί να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Δηλαδή ακόμη και την πιθανότητα να μην είναι ο εκλεκτός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά να προταθεί ως επόμενος ΠτΔ από τον κ. Τσίπρα αφού προηγηθούν εκλογές. Κάτι που, σημειωτέον, δεν θεωρούν απίθανο στη ΔΗΜΑΡ βλέποντας πόσο προσεκτικά σχολιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή