Mόνιμη εκεχειρία στη Γάζα συμφώνησαν Ισραήλ – Χαμάς

Mόνιμη εκεχειρία στη Γάζα συμφώνησαν Ισραήλ – Χαμάς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ως σημαντική νίκη χαρακτήρισε χθες η Χαμάς τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και της οργάνωσης, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.

Την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ το Ισραήλ. Λίγη ώρα αργότερα, κυβερνητικές πηγές της Αιγύπτου ανακοίνωναν ότι η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε χθες στις επτά η ώρα το βράδυ.

Πηγή των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης, μιας από τις μαχητικές οργανώσεις στη Γάζα, οι οποίες ευθύνονται για τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, επιβεβαίωσε και αυτή την είδηση, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για την επιτυχία της συμφωνίας. Η διπλωματική πρωτοβουλία του Καΐρου, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, καλεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός ύστερα από επτά εβδομάδες εχθροπραξιών, το άμεσο άνοιγμα των αποκλεισμένων περασμάτων από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τη διεύρυνση της ζώνης αλιείας για τους κατοίκους της Γάζας στη Μεσόγειο.

Σε δεύτερο στάδιο της ανακωχής, που θα ισχύσει ένα μήνα από σήμερα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα συζητήσουν για την κατασκευή λιμανιού στη Γάζα και την αποφυλάκιση μελών της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στους Παλαιστίνιους μαχητές, το Ισραήλ βομβάρδισε χθες άλλα δύο πολυώροφα κτίρια της Πόλης της Γάζας, προκαλώντας την κατάρρευση πολυκατοικίας ύψους 13 ορόφων, κτιρίου γραφείων και τη μερική καταστροφή 16ώροφου κτιρίου κατοικιών. Οι ένοικοι των κτισμάτων αυτών δέχθηκαν το συνηθισμένο «τελεσίγραφο» του ισραηλινού στρατού: να εγκαταλείψουν το σπίτι τους μέσα σε τριάντα λεπτά ή να θαφτούν στα ερείπιά του. Ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε χθες να σχολιάσει τις συγκεκριμένες αεροπορικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν 15 «τρομοκρατικές εγκαταστάσεις».

Τον βομβαρδισμό των πολυώροφων κτιρίων καταδίκασε χθες η Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «εκδικητική πράξη χωρίς προηγούμενο, με στόχο αμάχους». Στο μεταξύ, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε άλλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ ο ισραηλινός στρατός «Τσαχάλ» ανακοίνωσε ότι 70 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Μία από αυτές έπληξε κατοικία στην Ασκελόν, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό δέκα ανθρώπων.

Οι απώλειες

Οι παλαιστινιακές ιατρικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι από τις 8 Ιουλίου 2.129 άνθρωποι -490 παιδιά μεταξύ τους- σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στην Πόλη της Γάζας και τις άλλες παλαιστινιακές κοινότητες της περιοχής.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 64 Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις, ενώ τέσσερις Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα εκρήξεων ρουκετών. Οι απώλειες αυτές είναι σημαντικές, καθώς φθάνουν στο ήμισυ εκείνων που υπέστη η Τσαχάλ στις επιχειρήσεις της εναντίον της Χεζμπολάχ στον Ν. Λίβανο το 2006. Οι απώλειες του πολέμου στον Λίβανο είχαν χαρακτηρισθεί υπερβολικές και συντέλεσαν καθοριστικά στην πτώση της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνεργασίας του Εχούντ Ολμέρτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή