Χωρίς «ταραξίες» η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία

Χωρίς «ταραξίες» η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη νέα του κυβερνητική ομάδα, απαλλαγμένη από «ταραξίες», παρουσίασε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Βαλς είχε υποβάλει την παραίτησή του την Κυριακή, μετά τη δριμεία κριτική που δέχθηκε από τους παραιτηθέντες υπουργούς Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί και τον πρώην υπουργό Παιδείας Μπενουά Αμόν. Και τα τρία κυβερνητικά στελέχη είχαν εκφράσει πρόσφατα τις διαφωνίες τους με την «εμμονή στην πολιτική λιτότητας».

Σε μία προσπάθεια να μην εμφανιστεί ότι προχωρεί σε «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» εναντίον των αριστερών στελεχών, ο πρόεδρος Ολάντ φρόντισε να τηρήσει τις ισορροπίες στο νέο υπουργικό συμβούλιο, παρότι από αυτό απουσιάζουν πλέον τα στελέχη του κόμματος των Οικολόγων EELV.

Για τον λόγο αυτό, διατήρησε στη θέση της τη μαύρη υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, πραγματικό αλεξικέραυνο του συνόλου της γαλλικής Δεξιάς, που θεωρεί την κ. Τομπιρά ανίκανη και επικίνδυνη αριστερίστρια. Η υπουργός έχει παρομοιαστεί επανειλημμένως με πίθηκο, ακόμη και στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης, από βουλευτές της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Παιδείας

Την ίδια στιγμή, στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει από τον κρίσιμο θώκο της υπουργού Παιδείας η νέα και δημοφιλής υπουργός Γυναικείων Θεμάτων Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. Η αναβάθμιση της Μπελκασέμ αναμένεται να οργίσει την γκωλική και την ακροδεξιά αντιπολίτευση, καθώς η νεαρή υπουργός είναι γεννημένη στο Μαρόκο.

Αρνητικά σχόλια μεταξύ των Σοσιαλιστών αναμένεται, πάντως, να προκαλέσει ο διορισμός του Εμανουέλ Μακρόν ως αντικαταστάτη του «αντάρτη» υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ. Ο Μακρόν, ο οποίος υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια ένας εκ των στενότερων οικονομικών συμβούλων του προέδρου Ολάντ, έχει εργαστεί ως στέλεχος της τράπεζας Ρότσιλντ και είναι γνωστός για τις φιλελεύθερες οικονομικές του θέσεις.

Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Κρατικών Εσόδων παραμένει υπό τον έλεγχο του Μισέλ Σαπέν.

Στη θέση της διατήρησε ο πρόεδρος Ολάντ και την πρώην σύντροφο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που διατηρεί το πόστο της στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητος παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών και το «Και ντ’ Ορσέ» ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς.

Τα πορτρέτα

Τον Μπερνάρ Κεζνέβ, βετεράνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσκείμενο στον Λοράν Φαμπιούς, διόρισε ο πρόεδρος στο πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο μεταξύ άλλων και για θέματα κρατικής ασφάλειας, θέλοντας προφανώς να συρρικνώσει με αυτόν τον τρόπο την επιρροή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Την κορεατικής καταγωγής, υιοθετημένη από Γάλλους, πρώην υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Φλερ Πελερέν επέλεξε ο Φρανσουά Ολάντ για το υπουργείο Πολιτισμού, επιτυγχάνοντας απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο.

Στις πρώτες τους δηλώσεις, οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι, οι οικολόγοι του EELV υποστήριξαν την ορθότητα της απόφασής τους να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εκτιμώντας πως η νέα πολιτική της κατεύθυνση δεν τους ταιριάζει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή