Αρνητική διάθεση για αλλαγές στα εργασιακά

Αρνητική διάθεση για αλλαγές στα εργασιακά

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο τριβής με την τρόικα θα αποτελέσουν τα θέματα γύρω από την εργασιακή νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δείχνει ότι δεν θα δεχθεί τις αλλαγές που ζητεί η τρόικα αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο και τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock-out).

Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφωνήσει με τις αλλαγές που προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας και αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι τα εργασιακά θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαβουλεύσεις οι οποίες θα γίνουν με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι. Μάλιστα, εκτιμάται ότι εάν η τρόικα επιμείνει, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί έντονο κλίμα αντιπαράθεσης επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Πέραν αυτών, σήμερα, στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς που θα μεταβούν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, στο Παρίσι θα βρεθούν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Οι στόχοι που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων είναι ξεκάθαροι:

1. Να διασφαλιστεί ότι ο έλεγχος που θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θεωρεί πως για να κλείσει ο έλεγχος θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα των στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου.

2. Να συμφωνηθεί μια ατζέντα με τα σημαντικά ζητήματα του ελέγχου ώστε να προωθηθούν άμεσα και να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν. Οι δράσεις που θα πρέπει να γίνουν συνολικά ξεπερνούν τις 600 για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αλλά δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι μικρότερης σημασίας, η Αθήνα θέλει να γίνει μια διαλογή των σημαντικών θεμάτων για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

3. Να δεσμευτεί η Ευρωζώνη σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα δράσεων που θα αναλάβει η ίδια, από τη στιγμή που η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη νέα διευθέτηση του χρέους και η κυβέρνηση θέλει να λάβει από τους εταίρους της δεσμεύσεις για το πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, καθώς έως τώρα οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν διαρκώς το θέμα για κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πέραν αυτών, υπάρχει και το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων. Η Αθήνα έχει διαμορφώσει μια ατζέντα για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση από τώρα. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι αρνητική στη μείωση της φορολογίας, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει ισοδύναμα μέτρα για όποιες ελαφρύνσεις προωθήσει, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Πάντως, χθες το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν επεξεργάζεται σχέδιο για θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε κατάργησης των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα. Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο ήθελε να αποσυνδέσει τις επερχόμενες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί οι αλλαγές αυτές να αυξήσουν τα έσοδα και να λειτουργήσουν ως ισοδύναμο μέτρο για τη μείωση κάποιων άλλων φόρων.

Στα ανοιχτά μέτωπα των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι, θα πρέπει να προστεθούν και εκείνα των απολύσεων στο Δημόσιο, της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», ενώ θα γίνει και μια πρώτη παρουσίαση της κατάστασης του προϋπολογισμού ενόψει της κατάρτισής του για το 2015 και της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους και τους τρόπους κάλυψής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή