Το μυστικό του τάφου μετά τη ΔΕΘ

Το μυστικό του τάφου μετά τη ΔΕΘ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οση βιασύνη κι αν υπάρχει για τον Τύμβο της Αμφίπολης, όλα δείχνουν ότι οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν τουλάχιστον ώς τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει δύο σκέλη: τι φέρνουν στο φως και, κυρίως, πώς θα θωρακίσουν το μνημείο για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

Κάθε βήμα συνδέεται με τις απαραίτητες εργασίες που διασφαλίζουν τη στατικότητα του τάφου, κάτω από το άγρυπνο μάτι της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, που έμεινε στην Αμφίπολη για τον σχεδιασμό.

Πρόβλημα παραμένει ο όγκος του χώματος. Χθες, αφαιρέθηκε ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου. Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο αποκαλύπτεται -όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ- βοτσαλωτό δάπεδο (ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους) ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης, στη νωπογραφία, εμφανίζεται ταινία, μπλε χρώματος.

Χθες στήθηκε και προσωρινό στέγαστρο για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αρχαιολόγοι που μιλούν για σύληση του μνημείου. Την τρύπα στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν, όσοι την είδαν την περιγράφουν περίπου 50Χ50 εκατοστά.

Απ’ αυτό το άνοιγμα, «θα μπορούσε να περάσει ένα λεπτό και ευέλικτο άτομο από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων, οι οποίοι άρπαζαν κυρίως χρυσά αντικείμενα».

Τα νέα στοιχεία οδηγούν άλλους αρχαιολόγους στην ερμηνεία ότι στο μνημείο έγινε απόπειρα όχι μόνο από την είσοδο αλλά και από την κορυφή. Η εμπειρία από άλλους μακεδονικούς τάφους δείχνει ότι οι τυμβωρύχοι έμπαιναν στο μνημείο συνήθως αφαιρώντας το σημείο-κλειδί.

«Ούτως ή άλλως ως αρχιτεκτόνημα έχει μεγάλη αξία» τόνισε στον 9,84 ο καθηγητής Π. Θέμελης, ενώ αρκετοί συνάδελφοί του συμφωνούν πως ακόμη κι αν είναι συλημένος ο τάφος, θα έχουν μείνει βαριά μαρμάρινα ευρήματα.

Οσοι πιστεύουν ότι το μυστικό της Αμφίπολης θα αποκαλυφθεί σύντομα, μάλλον πλανώνται. «Δεν θα προλάβει τη ΔΕΘ» επιμένουν, ενώ στελέχη του ΥΠΠΟΑ διαψεύδουν πως η ανασκαφή κινείται με τους χρόνους πολιτικών ανακοινώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή