Ανεξάρτητη Σκωτία ψήφισαν στο… ντιμπέιτ

Ανεξάρτητη Σκωτία ψήφισαν στο… ντιμπέιτ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Αν το αποτέλεσμα του ντιμπέιτ αποτελεί ένδειξη του τελικού αποτελέσματος –πράγμα επ’ ουδενί δεδομένο–, τότε η Ευρώπη ίσως πρέπει να προετοιμάζεται να καλωσορίσει ένα νέο κράτος στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, κατήγαγε τη Δευτέρα μεγάλη νίκη επί του εκπροσώπου της εκστρατείας για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου Αλιστερ Ντάρλινγκ, στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian, 71% όσων παρακολούθησαν τη συζήτηση θεώρησαν ότι νικητής εξήλθε ο Σάλμοντ, ενώ μόνο 29% θεώρησε ότι νίκησε ο Ντάρλινγκ. Ο Σάλμοντ, πρόεδρος του κόμματος για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας και πρωθυπουργός της Σκωτίας, είχε ηττηθεί στο πρώτο ντιμπέιτ, αν και με πολύ μικρότερη διαφορά (56%-44%). Οι δημοσκοπήσεις έως τώρα καταγράφουν προβάδισμα των οπαδών της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με διαφορά 8 – 14 μονάδων.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Σάλμοντ στην τηλεμαχία ήταν οι περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις στο εθνικό σύστημα υγείας, που γίνονται κατ’ εντολήν του Λονδίνου. Ο Σάλμοντ κατηγόρησε τον Ντάρλινγκ, που έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, ότι «ευθυγραμμίζεται με τους συντηρητικούς» στα θέματα των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων.

Ο Σάλμοντ δεν απάντησε για το νόμισμα

Στελέχη της εκστρατείας για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο (Better Together) υποστήριξαν ότι ο Σάλμοντ δεν απάντησε σε κρίσιμες ερωτήσεις για το νόμισμα που θα χρησιμοποιήσει η ανεξάρτητη Σκωτία, για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού της συστήματος και για τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας. Ερωτηθείς για το ζήτημα του νομίσματος, το οποίο είχε αφήσει αρνητικές εντυπώσεις στην πρώτη τηλεμαχία της 5ης Αυγούστου, ο Σάλμοντ είπε ότι η Σκωτία προτιμά νομισματική ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ότι σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, έχει «όχι ένα αλλά 3 σχέδια Β».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή