Αυθαίρετα: «Η Πολιτεία αναιρεί τον εαυτό της»

Αυθαίρετα: «Η Πολιτεία αναιρεί τον εαυτό της»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρεμβάσεις της πολιτικής τάξης στους κανόνες που «η ίδια έθεσε» καταγγέλλει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναιρεί, στην πράξη, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με υπόθεση κατεδάφισης αυθαίρετων καταστημάτων που χτίστηκαν και λειτουργούν στον Σχινιά. Πρόκειται για επτά ταβέρνες που βρίσκονται στον πυρήνα του εθνικού πάρκου του Σχινιά, το οποίο είναι υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας, και για τις οποίες υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης από το 1996. Η τελευταία προσφυγή στο ΣτΕ οδήγησε στην απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού συμβουλίου το 2012 που επιβάλλει την εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης των επτά αυτών κτισμάτων.

Ωστόσο, με πρόσφατη τροπολογία του, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει στις επτά ταβέρνες παράταση λειτουργίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλο σημείο του εθνικού πάρκου Σχινιά (σε ζώνη β΄) όπου επιτρέπεται η λειτουργία τους. «Η Πολιτεία αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό», δήλωσε ο κ. Ρακιντζής στην «Κ», τονίζοντας ότι η τροπολογία αυτή καταστρατηγεί τον βασικό νόμο μέσω παρατάσεων που δίνει. «Παρατηρούμε συχνά να καταστρατηγούνται νόμοι από την ίδια την Πολιτεία η οποία τους έχει θεσπίσει», εξηγεί ο κ. Ρακιντζής που συμπληρώνει ότι «αρκεί να βρεθεί ένας πολιτικός να περάσει μια τροπολογία και ο νόμος καταργείται επί της ουσίας». Χρησιμοποίησε μάλιστα μια βρετανική έκφραση, σύμφωνα με την οποία «η Βουλή μπορεί να κάνει τα πάντα, εκτός από τον άνδρα γυναίκα και τη γυναίκα άνδρα», για να επισημάνει τη δύναμη που έχουν τέτοιου είδους τροπολογίες να καταργούν ακόμη και προβλέψεις του ίδιου του νόμου.

Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Ρακιντζής αναφέρθηκε και στην αποστολή αναπληρωτών καθηγητών σε σχολεία της επαρχίας, οι οποίοι καλούνται, όπως υποστήριξε, από σχολεία, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν οι ανάλογες ανάγκες. Κατήγγειλε ότι ορισμένοι διευθυντές σχολείων της περιφέρειας διαμορφώνουν μικρά τμήματα (με λιγότερους από 25 μαθητές που ορίζει ο νόμος) ώστε να απαιτούνται περισσότεροι εκπαιδευτικοί. «Ετσι καταπολεμούμε την ανεργία, αλλά αυξάνεται το κόστος και εξαντλούνται τα κονδύλια», σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, προσθέτοντας πως πρόκειται για τυπικό παράδειγμα κακής διαχείρισης πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη. Προσέθεσε μάλιστα πως, ενώ υπάρχουν ορισμένα σχολεία όπου δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές, σε άλλες μονάδες ο αριθμός των εκπαιδευτικών υπερβαίνει τον αριθμό των μαθητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή