Ομάδα επενδυτών υπό τον Σόρος μηνύει την Bank of New York Mellon

Ομάδα επενδυτών υπό τον Σόρος μηνύει την Bank of New York Mellon

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ χθες η κυβέρνηση της Αργεντινής αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας της αμερικανικής τράπεζας Bank of New York Mellon, το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει μία πολύ ενδιαφέρουσα τροπή στην υπόθεση χρεοκοπίας της Αργεντινής. Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στην Αργεντινή τους τελευταίους μήνες, και άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια στρέφονται νομικά εναντίον της BNY Mellon, κατηγορώντας την ότι ως διαχειρίστρια των αργεντίνικων ομολόγων δεν απέδωσε στους κατόχους ομολόγων που υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο τόκους ύψους 226 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή το απαγόρευε δικαστική απόφαση που αφορούσε ομόλογα που υπάγονται στο αμερικανικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία Quantum Partners, κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η οικογένεια του κ. Σόρος, συνασπίστηκε με ομάδα επενδυτών που μήνυσαν τον διαχειριστή των ομολόγων, δηλαδή την Bank of New York Mellon, επειδή δεν διανείμει τόκους ύψους 226 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλονταν από την κυβέρνηση της Αργεντινής στους κατόχους ομολόγων σε ευρώ. Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται ο επενδυτής Κάιλ Μπας, κατέχει αργεντίνικα ομόλογα σε ευρώ ύψους άνω του 1,3 δισ., σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατέχει το Bloomberg. Στην καρδιά της δικαστικής διαμάχης βρίσκεται η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου υπέρ του κερδοσκοπικού κεφαλαίου Elliott Management του επενδυτή Πολ Σίνγκερ, με την οποία απαγορεύτηκε στην BNY Mellon να καταβάλει τα χρήματα που η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε καταθέσει σε αυτήν ώστε να πληρωθούν οι τόκοι των κατόχων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής.

Σύμφωνα με την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, που στις 31 Ιουλίου οδήγησε στη δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής τα τελευταία 13 χρόνια, απαγορεύεται η καταβολή τόκων μέχρι να αποπληρωθεί πλήρως ο κ. Σίνγκερ. Ωστόσο, τώρα η ομάδα του κ. Σόρος και των υπόλοιπων επενδυτών που κινήθηκαν κατά της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζει πως η απαγόρευση πληρωμής των τόκων δεν θα πρέπει ν’ αφορά ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό άλλο δίκαιο από το αμερικανικό. «Η καταβολή των τόκων μας ρυθμίζεται από το βρετανικό δίκαιο και δεν υπάρχει σχετική απόφαση βρετανικού δικαστηρίου (που να απαγορεύει την καταβολή τους). Μέχρι να υπάρξει παρόμοια δικαστική απόφαση, μας οφείλουν τους τόκους μας», δήλωσε ο κ. Κάιλ Μπας στο Bloomberg.

Στην αγωγή που κατέθεσαν στα βρετανικά δικαστήρια οι Σόρος, Μπας και τα κεφάλαια Knighthead Capital Management και RGY Investments υποστηρίζουν πως το υποκατάστημα της Bank of New York Mellon στο Λονδίνο ενήργησε «με στόχο να προστατεύσει τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς να λάβει υπόψη του τα συμφέροντα των δικαιούχων». Η ομάδα των εναγόντων ζήτησε από το δικαστήριο του Λονδίνου να εκδώσει απόφαση που ν’ αναγκάζει την BNY Mellon να διανείμει τους οφειλόμενους τόκους στους κατόχους ομολόγων της Αργεντινής που έχουν εκδοθεί σε ευρώ και ν’ απαγορεύσει στην τράπεζα να τα διαθέσει για οιονδήποτε άλλο σκοπό. Εκπρόσωπος Τύπου της BNY Mellon χαρακτήρισε την αγωγή «δίχως αξία», υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική τράπεζα «ακολουθεί αδιαλείπτως τις δεσμευτικές δικαστικές εντολές που καθορίζουν τις ενέργειές της ως διαχειρίστριας των ομολόγων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή