«Ενέσεις» ρευστότητας σε 2 ρωσικές τράπεζες

«Ενέσεις» ρευστότητας σε 2 ρωσικές τράπεζες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ρωσίας προχωρεί σε «ενέσεις» ρευστότητας σε δύο από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες από τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της χώρας. Το ποσόν ανέρχεται στα 239 εκατ. ρούβλια (5 δισ. ευρώ) και θα αφορούν την VTB Bank και την Rosselkhozbank. Η πρώτη θα λάβει τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 214 εκατ. ρούβλια και τα υπόλοιπα 25 εκατ. ρούβλια η δεύτερη, τα σχετικά αναφέρονται σε προεδρικό διάταγμα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα. Αμφότερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επλήγησαν από τις κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία λόγω της στήριξής της στους ρωσόφιλους αντάρτες της Ουκρανίας. Ως συνέπεια, οι ρωσικές τράπεζες στερήθηκαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι προαναφερθείσες τράπεζες (VTB Bank, Rosselkhozbank) θα προχωρήσουν σε έκδοση προνομιούχων μετοχών, τις οποίες θα αγοράσει το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας της Ρωσίας. Πρόκειται για κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία χρηματοδοτούνται από τα μαζικά έσοδα της πώλησης πετρελαίου.

Στις αρχές Αυγούστου τα εν λόγω έσοδα ανέρχονταν σε 86,5 δισ. δολ. Αξίζει να αναφερθεί πως οι περιορισμοί στον δανεισμό των τραπεζών δυσχεραίνουν περαιτέρω τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ ταυτόχρονα η ασθενική ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας αποδυναμώνει και την ανάπτυξη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει οι εγχώριες επιχειρήσεις να επισπεύσουν τις επενδύσεις τους, αποσκοπώντας στο να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Δύση. Η Μόσχα απαγόρευσε τις εισαγωγές της πλειονότητας των τροφίμων και των συναφών προϊόντων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ΗΠΑ, απαντώντας στις κυρώσεις. Αυτό σημαίνει πως ο κλάδος της γεωργίας θα χρειασθεί 18 δισ. δολάρια σε επιπλέον επενδύσεις, ώστε να πολλαπλασιάσει την παραγωγή σε τρόφιμα.

Σε δημοσίευμά της η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Vedomosti» αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη συγκρότηση κρατικής αντασφαλιστικής εταιρείας, δεδομένου ότι και στο πεδίο αυτό η Ρωσία είναι σημαντικά εξαρτημένη από τις ξένες εταιρείες. Τέλος, η VTB Bank ανακοίνωσε δραστική μείωση των καθαρών κερδών λόγω κυρώσεων, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αντεπεξέλθει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή