Αντίο, δάσκαλε

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον κορυφαίο δάσκαλο και στον ξεχωριστό άνθρωπο, Εμμανουήλ Κριαρά, δόθηκε με τις τιμές που του άξιζαν. Τη βαθιά και ειλικρινή συγκίνηση, την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου που υποκλίθηκε στη σορό του σπουδαίου Ελληνα ακαδημαϊκού χθες το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία. Πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, εκπρόσωποι ιδρυμάτων, δάσκαλοι τεσσάρων γενεών που ευτύχησαν να μαθητεύσουν δίπλα του, πιστοί και αγαπημένοι συνεργάτες του, τον αποχαιρέτισαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και με υποσχέσεις «οι άξιοι συνεχιστές να ακολουθήσουν τα βήματά του, το έργο και το πρότυπο της ζωής του».

«Ακέραιος, ασυμβίβαστος, πρότυπο επιστήμονα, διανοούμενου και πολίτη, ακαταπόνητος δάσκαλος του ελληνισμού, ακατάβλητος εραστής της ελληνικής γλώσσας, πρωτοπόρος της γλωσσικής ευαισθησίας, εμβληματική μορφή της γλώσσας και των γραμμάτων που υπηρέτησε με σθένος την ακαδημαϊκή ελευθερία και δίδασκε ήθος, σεμνότητα και ανθρωπιά», λόγια φτωχά, «ίσως περιττά» θα έλεγε ο ίδιος, λόγια όμως ειλικρινή ήταν αυτά προς επιστήμονα και άνθρωπο στους δεκατρείς επικήδειους που εκφώνησαν.

«Ο Ολυμπος συννέφιασε και ο Ψηλορείτης κλαίει». Με μια μαντινάδα τον αποχαιρέτισε ο πατέρας Ευτύχιος από τα Χανιά, ως εκπρόσωπος των Κρητικών ιερέων, που θα τον συνοδεύσει στο Ακρωτήρι Χανίων. «Ολοι οι Ελληνες οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Εμμανουήλ Κριαρά», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Στη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη στάθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ευχαριστώντας τον καθηγητή που τίμησε με τη ζωή και το έργο του την πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης. Στο υπόδειγμα καθηγητή και διανοούμενου που δεν «υπηρετεί συμφέροντα και εξουσίες αλλά επιστημονική γνώση» αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. «Με τέτοια παραδείγματα θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση».

Σήμερα ο Κρητικός στην καταγωγή καθηγητής θα ταξιδέψει στην Κρήτη για να ενταφιαστεί στη γενέθλια γη, στο Κοιμητήριο Στερνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή